Spannende tijden op de Noordzee

Een stormachtige noordzee

De Duitse Julia werkt als Wildlife Officer aan boord van KING Seaways. Elke maand houdt ze ons op de hoogte van haar belevenissen aan boord.

De eerste helft van ons ORCA Wildlife Officer seizoen aan boord van de DFDS KING Seaways ferry is inmiddels al bijna afgelopen. Tot nu toe hadden mijn collega Lucy en ik een fantastische tijd, konden we veel passagiers over de Noordzee en haar wildlife vertellen en hadden ook ontzettend leuke sightings van vogels en zeezoogdieren!

Aangezien het juni is, naderen we ons nu het hoogseizoen wat het spotten van walvissen en dolfijnen betreft. De afgelopen weken konden we al van veel bruinvissen en witsnuitdolfijnen genieten en hebben zelfs al twee dwergvinvissen gespot.

Een bruinvis moeder met een kalfje Een prachtige witsnuitdolfijn

Vooral witsnuitdolfijnen en dwergvinvissen zijn twee diersoorten die we tijdens de zomermaanden veel vaker zien. Het blijkt dat de jongen van de witsnuitdolfijnen in offshore wateren geboren worden en dat ze dan hun tijd nader bij de kust doorbrengen. Dat is de reden waarom we deze dolfijnsoort dan vaak in de kustwateren vlak bij Newcastle te zien krijgen. De dwergvinvissen worden tijdens de zomer vaak gespot wanneer ze naar hun voedselgebieden in het noorden trekken.

Stormachtig weer

Als we het over het weer hebben, kon ik de afgelopen weken de Noordzee wel van haar beste zijde leren kennen maar ook van een minder leuke. In het begin van deze maand ervoeren we wel eens hoe stormachtig de Noordzee kan zijn. Met een windkracht van 9 (op een scala van 12) was het wel een beetje wiebelig aan boord. De hoge golven vond ik in het begin wel spannend, en ik heb ik mij gerealiseerd dat het een beetje vervelend kan worden als je je een hele nacht voelt alsof je in een achtbaan meerijdt. Maar ik moet wel zeggen dat zo een stormachtige Noordzee ook heel prachtig eruit ziet met zo een donkere hemel en hoge golven!

Zomer op de Noordzee

Stagaire bij ORCA

Maar een dagje was het ook super mooi weer. Als ik naar ons observatiedek ging waar we twee keer per dag naar dolfijnen, walvissen en vogels uitkijken, was ik wel een beetje verrast door zo’n een zonnige en warme dag. Het was zelfs zo warm dat ik niet eens mijn dikke jas nodig had en gewoon in een t-shirt naar het wildlife kon kijken! Dus het blijkt dat je (soms) ook op de Noordzee de zomer kan beleven.

Een paar weken geleden hebben mijn collega en ik onze eerste ORCA stagiaire – Lexie – aan boord verwelkomd. Tijdens de zomermanden begeleiden we vier stagiaires, die elk vier weken op de DFDS KING Seaways doorbrengen en met ons samen het ORCA Wildlife Officer programma aan boord runnen. Dat is echt een fantastische mogelijkheid om alles over het wildlife van de Noordzee, het leven aan boord van een schip en wat nodig is om een Wildlife Officer te zijn te leren.

Tripje naar de Farne Islands

Wildlife Officer Julia (links) en stagiaire Lexie (rechts) op de Farne Islands

Een van de highlights van de afgelopen weken was ons dagje uit naar de Farne Islands. Lexie en ik konden een geweldige dag doorbrengen op een van deze eilanden die in het noorden van Engeland liggen. Als je met de ferry in North Shields aankomt, kun je deze eilanden echt super bereiken – het is zo’n uurtje rijden naar een klein stadje – Seahouses – en het is echt een geweldige bestemming! Samen met de Nederlandse wildlife watching groep ‘Delta Safari’ (ze waren heel vriendelijk en hebben ons meegenomen!) hebben we eerst een klein tochtje met een boot gemaakt en zijn dan naar een van de eilanden gegaan waar ontzettend veel vogels broeden. Het is echt een natuurparadijs!

Het was echt een ontzettend leuke ervaring! Zowel vanuit de boot als op de gemarkeerde voetpaden waar je mag lopen (het mag alleen daar om de nesten te beschermen) konden we duizenden van zeevogels bekijken. We zagen bijvoorbeeld de mooie papegaaiduikers met hun blauwe, rode en oranje gekleurde bekken, hoe ze op de wateroppervlakte zwemmen, duiken, op de klippen zitten en over het water vliegen.

We konden ook heel veel zeekoeten, alken, drieteenmeeuwen en kuifaalscholvers spotten, die op de klippen broeden. We zagen ook grijze zeehonden, eidereenden, scholeksters, kokmeeuwen en mantelmeeuwen. In het gras en op de grond broeden Noordse sternen. Deze vogels maken heel veel lawaai en kunnen wel een beetje agressief zijn als ze hun nesten verdedigen!

Het was echt een super leuke dag en Lexie en ik vonden het allebei een geweldige ervaring zo veel vogels en andere dieren te zien! Heel erg bedankt aan ‘Delta Safari’ en we hopen dat we sommige van deze dieren bij ons op de KING Seaways zien langskomen!

Drukte in het Wildlife Centre

Drukte in het Wildlife Centre aan boord

Ook in ons ORCA Wildlife Centre aan boord van de KING Seaways was het druk. Veel passagiers zijn langsgekomen en hebben naar een van onze presentaties over het wildlife van de Noordzee en de bedreigingen voor deze dieren geluisterd. Aangezien veel passagiers vanuit Nederland of Duitsland komen, kon ik ook vaak met hen in Nederlands of Duits praten en soms zelfs de presentatie in deze talen geven. Dat vind ik wel heel leuk dat ik naast Engels ook Duits kan praten met mensen en mijn Nederlands kan gebruiken en oefenen. Verder hebben mijn collega en ik ook schoolgroepen of studentengroepen aan boord verwelkomd en ons Wildlife Centre aan hun laten zien tijdens ons verblijf in de haven.

Het is echt ongeloofelijk hoe snel de tijd voorbijvliegt. Tot nu toe heb ik een fantastische tijd gehad aan boord van de DFDS KING Seaways, kon al heel veel dolfijnen, bruinvissen, zeehonden en vogels spotten en heb ontzettend veel over de Noordzee geleerd. Ik kijk er heel naar uit nog meer leuke sightings te hebben in de volgende maanden en deze ook met de passagiers te delen.

Groetjes, Julia

BEZOEK DFDS.NL ▸


2 Reacties Schrijf een reactie

  1. Leuk blog, mooie werkzaamheden. Fijn dat er vanaf de King Seaways onderzoek wordt gedaan naar de wilde dieren en dat passagiers geïnteresseerd zijn.

  2. Reuze leuk dit te lezen en de ervaringen ervan te horen! Het doet mij denken aan de late vijftiger jaren, toen gingen wij met school richting Zeeland naar de eilanden (toen het nog echt eilanden waren) om de vogelbroedplaatsen te bezoeken en zeehonden te zien! Zal zeker wanneer mij de gelegenheid op mijn pad komt deze tocht met Sea Wildlife Minicruise maken, om nog weereens echt te genieten van deze prachtige natuur van zo dicht bij!

Geef een reactie