Sir Walter Scott achterna

Abbotsford

Iedereen kent Scott’s Monument in Princess Street in Edinburgh, maar wie meer wil te weten komen over de beroemde Schotse schrijver Sir Walter Scott (1771-1832) moet misschien eens naar de Scottish Borders. Daar woonde en schreef hij en daar is nog wel een en ander dat aan hem herinnert.

“Walter Scott is dé man in Schotland die ik weleens zou willen bezoeken”, zei de Britse koning George V en in 1822 voegde hij de daad bij het woord: hij bezocht de schrijver in zijn kasteel in Abbotsford nabij Melrose in de Scottish Borders. Scott heeft daar geregeld beroemdheden ontvangen, onder wie zijn collega’s Oscar Wilde, William Wordsworth, Charlotte Brontë, Charles Dickens en Harriet Beecher Stowe (de schrijfster van De Hut van Oom Tom) en de schilder JMW Turner.

Abbotsford kun je bezoeken. In een nieuw bezoekerscentrum zit onder meer een knap gemaakt museum over de schrijver, in het kasteel kun je je voorstellen hoe hij moet hebben geleefd. Je komt ook in de eetkamer waar in 1832 Scotts sterfbed heeft gestaan. Tot vandaag zijn meer dan vijfduizend musicals, toneelstukken, opera’s en films gebaseerd op het werk van Sir Walter Scott. Bij zijn dood luidde het dat “Schotland nooit eerder zoveel aan één man te danken had gehad.”

Dryburgh Abbey

Dryburgh Abbey

Sir Walter Scott ligt begraven in de romantische ruïne van Dryburgh Abbey, op een paar mijl van Abbotsford. Naast hem werd later veldmaarschalk Douglas Haig begraven, die de Britten tijdens de Eerste Wereldoorlog (niet altijd succesvol) leidde in enkele intussen bekende en zelfs beruchte veldslagen.

Scott’s View

In de buurt van Dryburgh bevindt zich een uitkijkpunt dat vandaag Scott’s View heet en vanwaar je een heerlijk uitzicht hebt op de vallei van de River Tweed. Scott kwam hier zo vaak, dat zijn paarden er iedere keer uit zichzelf stopten. Die paarden trokken in 1832 Scotts lijkwagen. Toen de rouwstoet bij Scott’s View voorbijkwam, stopten de paarden opnieuw… Ga er op het bankje zitten en lees een stukje uit Ivanhoe, misschien wel Sir Walter Scott’s bekendste roman.

Abbotsford en Dryburgh liggen op 130 km (2 uur rijden) van de DFDS-terminal in North Shields.

BEZOEK DFDS.NL ▸


Dirk Musschoot

Geplaatst door

Functie: eindredacteur bij de Belgische krant Het Nieuwsblad en schrijver

Geef een reactie