Seaton Delaval Hall bulkt van de verhalen

Seaton Sluice haven

Op welgeteld 16 kilometer van de ferryterminal in Newcastle vind je een pittoresk vissershaventje (Seaton Sluice) en een indrukwekkend kasteel (Seaton Delaval Hall). Geen excuus om daar niet even een kijkje te gaan nemen.

Seaton Sluice is een kustplaatsje dat in tweeën wordt gesneden door het riviertje Seaton Burn. De twee helften van het stadje zijn met elkaar verbonden door een brug. Vanop die brug heb je een mooi uitzicht op het riviertje, haar monding (in de Noordzee) en het vissershaventje. Haal je fototoestel maar boven!

Brand

Seaton Delaval Hall

Het dorpje was ooit eigendom van Hubert de la Val, een aangetrouwde neef van Willem de Veroveraar. De familie Delaval (zo schrijven ze die familienaam tegenwoordig) bouwde een paar kilometer van het haventje verwijderd een imposant kasteel: Seaton Delaval Hall. Wie ooit in Oxfordshire Blenheim Palace, de geboorteplaats van Winston Churchill, heeft bezocht, of Castle Howard in Yorkshire, ziet het meteen: Seaton Delaval Hall is ontworpen door dezelfde architect: John Vanburgh.

Je kunt het kasteel bezoeken. Op gezette tijden kun je ook aansluiten bij een rondleiding. Dat moet je beslist doen, want het zijn in Seaton Delaval Hall vooral de verhalen die tot de verbeelding spreken. Die familie Delaval leidde namelijk een behoorlijk liederlijk leven.

Seaton Delaval Hall Kasteel

In 1822 viel het centrale gedeelte van het kasteel ten prooi aan brand (dat is ook Castle Howard overkomen). Het is nooit heropgebouwd. Alleen een geïmproviseerd dak maakt dat het kasteel niet verder in puin valt.

Dat Seaton Delaval Hall niet is gerestaureerd, maakt een bezoek eigenlijk extra interessant. Je ziet hoe verwoestend die brand is geweest. De smeedijzeren trapleuningen bijvoorbeeld staan er nog altijd deels gesmolten bij, en her en der zie je nog zwartgeblakerde muren en beelden.

Seaton Delaval Hall

Het kasteel heeft ook een mooie formele tuin én een landschapstuin. Voor wie na al die spectaculaire verhalen tijdens de rondleiding nog even tot rust wil komen.

MET DE FERRY NAAR NEWCASTLE ▸


Dirk Musschoot

Geplaatst door

Functie: eindredacteur bij de Belgische krant Het Nieuwsblad en schrijver

Geef een reactie