Schotland: de beste plek voor een roadtrip in je eentje

Alleen naar Schotland

Roadtrippen door Schotland met mijn blauwe Renault Twingo. Twee weken lang. Zonder een vast plan. In mijn eentje. Of, zoals ik op dag één al leerde, ‘on my Jack Jones’.

Het enige wat ik van tevoren heb geboekt zijn de retourovertocht met de ferry en de eerste twee nachten. Ongeveer wist ik mijn route en ik wilde hostels en airbnb’s aandoen. Verder zou ik me met de Schotse wind mee laten voeren. Er waren dagen dat ik ’s morgens nog niet wist waar ik die avond zou slapen. Dat voelde avontuurlijk.

Hostels zijn leuk om andere internationale mensen (van verschillende leeftijden) te ontmoeten, maar bij een Airbnb ontmoet je de locals. Je slaapt bij de mensen thuis. De bekende Schotse gastvrijheid heb ik zo ten volle ervaren. Wat een warm en humoristisch volk!

Roadtrip in je eentje - Schotland

Het rijden in Schotland is een vorm van meditatie. Je focust je alleen maar op de weg, omdat je goed moet opletten met al die bochten en bergjes op (en weer af). Zo is er geen ruimte voor andere gedachten. Als je op een gegeven moment wel om je heen durft te kijken en je ziet die machtige bergen en magische meren, dan ervaar je een gevoel van ultieme vrijheid. En is het eenzaam om alleen te reizen? Niet in dit land!

Als een Schot hoort dat je uit een ander land komt, maken ze meteen een praatje met je. “Waar kom je vandaan en waar ga je heen?” Steevast kreeg ik dan adviezen en tips: welke route ik het beste kan rijden en welke plek een bezoekje waard is.

Onderweg kom je veel moois tegen

Mijn bijzondere ontdekkingen deze trip? Een wee Pictenmuseum in Rosemarkie op The Black Isle (boven Inverness). Findhorn met zijn prachtige baai. En Acharn, een klein gehuchtje aan Loch Tay waar de mist boven het meer zweefde. Pure magie. Net als Eilean Donan Castle trouwens. Maar de absolute uitspringer? Toch wel de mooie ontmoetingen met bijzondere Schotten die ik nu mijn vrienden mag noemen. Zij en het magische land zijn genoeg redenen om zo snel mogelijk weer terug te gaan. Dan reis ik weer als Jack Jones door bonnie Schotland.

Corina

BEZOEK DFDS.NL ▸


6 Reacties Schrijf een reactie

 1. Oooh heerlijk dit is wat ik wil, en inderdaad echt bij de locale bevolking slapen!
  Ik ben een gescheiden moeder met twee geweldige dochters van 10 en bijna 13 die willen eigenlijk ook ooit graag naar Schotland!
  Maar ik dacht misschien kan ik beter weest zelf wens gaan rond Beuzen ofvwat denk jij? Meteen de meiden meenemen? Eigenlijk wil ik mijn hoofd leegmaken en een paar dagen in een gezellig hostel ergens niet toeristisch even uitwaaien in een mooie omgeving. Ik ben chronisch ziek en heb een rothuwelijk achter de rug van 16 jaar. Dat rondreizen misschien beter wel met de meiden en nu gewoon 3 of 4 nachtjes ergens gezellig bij mensen op een prachtige plek in of bij een gezellig dorpje slapen. Kun je me daar ook advies over geven wat bijvoorbeeld voor mijn paar uitwaaidagen leuk is? Ooh en rijden ze in Schotland ook allemaal links? Dat gaat gegarandeerd fout natuurlijk? Liefs linda

  • Hi Linda,

   Stoer dat je erover nadenkt om een Schotland-trip in je eentje te ondernemen! Hierbij wat tips en antwoorden op je vragen:

   Met Airbnb (www.airbnb.nl en ook als app op de telefoon verkrijgbaar) kom je echt bij de Schotten thuis die je warm verwelkomen, waardoor alleen reizen iets minder eenzaam is. Je krijgt er ontbijt. Het avondeten moet je meestal zelf regelen. Een goed excuus op een gezellige pub in te duiken.

   In een hostel ontmoet je in de gemeenschappelijke ruimte andere reizigers, wat ook weer gezellig kan zijn. Je kan er ontbijten en ook je eigen eten koken. Het is maar net wat je wil. Er zijn drie websites voor de hostelorganisaties: https://www.hostellingscotland.org.uk/ https://www.hostel-scotland.co.uk/ https://independenthostels.co.uk/scotland-scottish-bunkhouses-hostels-bothies/
   Mocht je nog deze zomer willen, is het handig om van tevoren te boeken. Bij boeking heb je wel een creditcard nodig.

   Voor een korte trip raad ik mijn favoriete stop aan: North Berwick. Een charmant stadje aan zee, een uur van Edinburgh en twee uur rijden van Newcastle.
   In 3,5 uur ben je vanaf Newcastle al in het plaatsje Luss in het prachtige natuurgebied Loch Lomond en de Trossachs. Bij Luss zie je de indrukwekkende berg Ben Lomond, het begin van de Highlands.

   Ze rijden inderdaad links in Schotland. Als je net van de boot afkomt is de eerste rotonde het spannendst. Maar je volgt gewoon het verkeer en dan gaat het vanzelf. Een paar tips:
   Update je navigatiesysteem en zorg dat je die al hebt ingesteld als je van de boot afrijdt.
   Ik had voor mezelf een lijstje op mijn dashboard met de pijlrichting van rotondes en de verkeerssnelheden van miles naar kilometers. O en in koeienletters stond er: LINKS RIJDEN. Als je instapt valt je oog er op en ben je weer even bewust ervan. Dat helpt al enorm. Verder vind ik de hoofdwegen in Schotland goed en rustig rijden. Op de een of andere manier rijdt dat anders (rustiger) dan in Nederland. Zal vast de mooie omgeving zijn.

   Ik hoop dat je zo wat verder komt met het plannen van je reis. Ik ben benieuwd! Veel plezier!
   groetjes, Corina

 2. Hi Corina, wat een prachtige belevenis beschrijf je hier, fijn dat je er zoveel van genoten hebt, je hebt me op een idee gebracht 😉 , hartelijke groet Peter

 3. Dear Corina,
  beautiful and inspiring. I’m leaving for Scotland next week and on your suggestion I included Rosemarkie in my initerary.
  Cheers,
  Viktor

Geef een reactie