Mijn eerste Schotland ervaring

Mijn eerste Schotland ervaring - Holyrood House

Het was een hectische dag, 30 april 1980, de dag van de kroning van Koningin Beatrix. Maar ook de vertrekdag voor mijn eerste kennismaking met Schotland. Als een van de reisbegeleiders van een groep van 110 Tros-leden vloog ik naar Edinburgh. De eerste avond keken we de video van de kroning, die aan het begin van de avond was ingevlogen. Een heel bijzonder begin van een unieke eerste Schotland ervaring.

Holyrood House

De tweede dag was weggelegd voor de stadsrondrit door Edinburgh, met o.a. een bezoek aan Holyrood House. Dit is de residentie van de Koninklijke familie als ze in Edinburgh verblijft. De meeste toeristen bezoeken het Edinburgh Castle dat hoog boven de stad uittorent, maar het Holyrood House is wat overzichtelijker en kan in een halve dag worden bezocht. Het is genieten van de verhalen over Queen Mary en haar Italiaanse minnaar.

Schotse feesten

Terug in het hotel was er een ceilidh georganiseerd. Dit is een typisch Schots feest met Schotse dansen, veel whisky en uiteraard het proeven van de Haggis dat met groot ceremonieel wordt aangesneden. Bij veel mensen draait de maag om, als men hoort wat Haggis is. Heeft men geen idee wat het is, dan vindt dit typisch Schotse gerecht gretig aftrek. En Haggis eet je het lekkerst als het overgoten is met whisky.

De volgende morgen waren we al weer vroeg aan het ontbijt, want er was een rondrit door het unieke natuurgebied Trossachs, noordelijk van Glasgow gepland. Hier maakten we een boottocht over het Loch Lomond, een van Schotlands grootste meren.

De laatste avond was er een speciaal Schots Middeleeuws feest georganiseerd in Dalhousie Court, een kasteel op een half uur rijden van het centrum van de stad. Het bedienend personeel tijdens dit Jacobean Banquet bestond uit dames in Middeleeuwse kledij, die allemaal een conservatorium opleiding hadden genoten. Hun gezang was zo sereen en zo zuiver, dat aan het einde van de avond, als het Auld Lang Syne klonk, de stoerste mannen met tranen in de ogen stonden. Jammer dat een dergelijke feestavond tegenwoordig niet meer bestaat.

Jacobean Banquet

Een fantastisch slot van de allereerste kennismaking met de bijzondere stad Edinburgh en een mini rondreis door Schotland.

ZELF NAAR SCHOTLAND? ▸


2 Reacties Schrijf een reactie

  1. Wij hebben de laatste keer ook erg genoten op Meldalloch en zijn niet van het eiland afgeweest want het zo vreselijk mooi en er waren de internationale Highland Games

    • Fijn dat jullie ook zo genoten hebben. De natuur is daar ook fantastisch en je zit zo lekker dicht bij het strand.
      bovendien is Gerrit natuurlijk een fantastische gastheer

Geef een reactie