Saltburn-by-the-Sea: neem de lift!

Saltburn-by-the-Sea heeft kliffen, een zandstrand ,een pier en een wel heel speciale lift, waardoor je zonder inspanningen van de stad tot bij het strand komt.

Het kustplaatsje Saltburn ligt ten noorden van de North York Moors, vlak bij Middlesborough en op een korte autorit van de bekende badstad Whitby aan de Yorkshire kust.

Saltburn dankt zijn bekendheid vandaag vooral aan zijn pier en zijn…lift! Om of een of andere reden zijn mensen aangetrokken door de mogelijkheid om, dankzij een pier, een eindje in zee te wandelen. Er zijn beroemde pieren, zoals die van Brighton en Eastbourne in Zuid-Engeland en die van Blackpool aan de Westkust. Sommige pieren zijn volgebouwd met bingohallen, een theater en eettentjes (fish & chips!). Die van Saltburn blinkt uit in soberheid en dat is ook niet mis.

Waterbalans

De pier van Saltburn ligt in het verlengde van de Cliff Lift, ook wel de Cliff Tramway genoemd (omdat hij als een tram over rails loopt). Laat dát de reden van je bezoek zijn.

De lift verbindt de stad boven op de klif met het strand beneden. Er zijn wel meer Britse kustplaatsjes waar je met een lift tot op het strand kunt, denk aan Broadstairs en Folkestone in Kent en de East en West Hill Lifts in Hastings in East Sussex, maar die van Saltburn is speciaal omdat ze een van de laatste liften is die werkt op het principe van de waterbalans. De twee liftcabines schuiven dus op en neer over de sporen onder het gewicht van het water dat ze al dan niet dragen. Daarom: voor je in de lift stapt, neem je best even de tijd om te kijken hoe ze werkt (de operator zit in het hutje bovenop de klif en je kunt bij hem binnenkijken) -een lesje natuurkunde!

Je kunt met twaalf tegelijk in zo’n ouderwets karretje en een ritje duurt maar enkele minuten. Kostprijs: 1,5 pond per traject., heerlijk nostalgisch gevoel inbegrepen.

Saltburn Cliff Tramway

Saltburn ligt zo’n 90 km (of een goed uur rijden) van de ferryterminal in Newcastle
Dirk Musschoot

Geplaatst door

Functie: eindredacteur bij de Belgische krant Het Nieuwsblad en schrijver

Geef een reactie