Van zuid naar noord: Zo mooi is Groot Brittannië

Roadtrip Engeland - van noord naar zuid

Dit gastblog is geschreven door Arjan Kropman van Auto Review.

Het Verenigd Koninkrijk biedt de mooiste rijwegen van Europa. Toch is het niet het land waar je het eerst aan denkt bij het plannen van een roadtrip. Dat kun je beter wel doen en dat bewijzen we met een roadtrip van zuid naar noord.

Van Brighton naar Thurso

De weg gaat van de zuidelijke badplaats Brighton dwars door Engeland en Schotland naar het havenstadje Thurso, helemaal in het topje van Schotland. Volgens Google Maps is dat een afstand van 1170 km. Onze trip zal meer dan 1500 kilometers tellen. We mijden de grote snelwegen en maken een omweg om de natuurgebieden Peak District en Lake District te doorkruisen. We nemen een week de tijd, maar we raden aan meer tijd te nemen of een kortere route te kiezen wanneer je meer van het landschap, de rust en de cultuur wilt beleven.

Overtocht naar Dover

We nemen een snelle Ford Fiesta mee om goed te kunnen genieten van de prachtige rijwegen. Engeland is een land van autoliefhebbers en de speciale uitvoering van de Fiesta wordt dan ook regelmatig herkend, dat start al op de veerboot. De overtocht naar Dover verloopt uitermate soepel vanuit Duinkerken. Deze havenplaats ligt wat dichter bij Nederland en is aanzienlijk rustiger dan het iets zuidelijker gelegen Calais (van waaruit je de oversteek ook kunt maken). De iets langere vaartijd nemen we graag voor lief. Heel handig: na een week verlaten we Engeland niet vanuit Dover, maar pakken we de Newcastle ferry, dat scheelt een enorme rit terug naar het zuiden. De ferry maakt de overtocht gedurende de nacht, zodat je ’s morgens fit weer in de auto stapt.

De wegen

Roadtrip door Engeland over de mooiste wegen

Vanaf het moment dat we de ferry in Dover verlaten, is het landschap geweldig. We verlaten de snelweg vlak buiten de havenstad op weg naar Brighton en keren er de komende dagen niet op terug .

Het links rijden blijkt geen enkel obstakel. Vanaf de boot word je de goede kant op gewezen en in een mum van tijd ben je gewend aan het rijden aan de ‘verkeerde kant’. Alleen ’s morgens bij het wegrijden, is het even oppassen geblazen. Veel navigatiesystemen zijn zo in te stellen dat ze bij het starten van de auto steeds opnieuw een waarschuwing geven.

De wegen dwars door Engeland en Schotland zijn geweldig. Het asfalt is overal op zijn minst in redelijke staat en meestal zelfs mooi vlak. Van de snelwegen af zijn weinig flitspalen. Dat hoeft ook niet, want de meeste binnendoorweggetjes zijn zo smal en bochtig dat je de maximum snelheid van 90 km/h (60 mph) nooit haalt. Wie van autorijden houdt, komt in Engeland aan zijn trekken.

Natuur en cultuur

IMG_3799De route brengt ons van het zuiden naar het Peak District dat tussen Manchester en Shefield geklemd is. Vanuit de omgeving stromen elk goed weekend duizenden stedelingen naar de prachtige, groene heuvels om daar aan buitensporten te doen. Alleen al in dit natuurpark zou je een volle vakantie kunnen vertoeven. Hetzelfde geldt voor het Lake District dat we een dag later doorkruisen en waar we een dagje langer blijven voor de fotografie. De vele eeuwenoude, diepe en ijskoude meren zijn prachtig. De wegen kronkelen door de heuvels en langs de oevers van de rivieren die de dalen vullen. Hoe verder noordwaarts we gaan, des te ruiger wordt de natuur. Wanneer we in de Highlands aankomen, ligt er nog sneeuw op de hoogste bergtoppen. De natuur in deze gebieden  is groots en meeslepend en het uitzicht vanuit de auto is beeldschoon.

Naast de natuur ligt de cultuur voor het oprapen. Lokale vrijwilligers in zo’n beetje elk district zorgen ervoor dat het Britse cultureel erfgoed behouden blijft. Kastelen, tuinen, musea, ambachtskunsten… Je bent nooit lang op zoek naar de cultuur en het verleden van het land. We stoppen onderweg voor een houtbewerker en een whiskey-destilleerderij.  We hebben slechts een week de tijd, we zouden er maanden over kunnen doen om alles te proeven en te zien.

Thurso

IMG_3794

Wanneer we na een week rijden in Thurso aankomen, is het landschap veranderd van de liefelijke groene heuvels uit het zuiden tot de ruige schotse bergen in het noorden. We eindigen de reis zoals we begonnen, met een plate fis hand chips voor de neus en uitzicht op zee. Kortom: voor de ultieme roadtrip moet je naar Engeland!

OVERTOCHTEN NAAR ENGELAND ▸


Geef een reactie