Relaxen in de monding van de Theems

Platbodem Greta

Meer dan 120 jaar oud is de platbodem van schipper Steve Norris, maar bij mooi weer bezorgt hij haast dagelijks toeristen een heerlijk dagje in de monding van de Theems. Voor wie wil onthaasten: een aanrader!

Platbodem Greta

De platbodem (of barge in mooi Engels) heet Greta en dateert van 1892. Het scheepje heeft in 1940 meegedaan aan de evacuatie van Duinkerken. Vandaag de dag helemaal gerestaureerd en voorzien van alle moderne comfort (ja, er is een toilet aan boord) wordt de Greta geladen met maximaal twaalf opvarenden die een dagje willen doorbrengen in de monding van de Theems. De motor gaat even aan om de haven van Whitstable in Kent uit te varen, maar daarna worden de zeilen gehesen en heerst de stilte. Heerlijk!

Red Sand Forts

Red Sand Forts

Schipper Steve en zijn scheepsmaat doen al het werk én bezorgen je nu en dan een kop koffie of thee. Sandwiches (of iets anders) moet je zelf meebrengen. Ik heb aan boord al mensen gezien met grote verrekijkers om vogels te spotten, anderen leggen zich toe op de fotografie, nog anderen lezen een boek of laten zich strelen door de zon.

Twee keer komen we bij een spectaculaire site: het windmolenpark Kentish Flats – holala, wat zijn die dingen groot! – en, absoluut hoogtepunt: de Red Sand Forts. Dat zijn zeven roestige metalen forten op hoge poten waardoor ze boven de zee uittorenen. De forten werden door de Britten tijdens de Tweede Wereldoorlog gebouwd om Duitse vliegtuigen en speedboten af te schrikken. Sinds de jaren 50 staan ze, helaas, te verkommeren. Maar het uitzicht op de forten (je kunt ze slechts bij héél helder weer zien vanaf de kust) is nog steeds spectaculair en, als je daar vlak bij bent, ook een beetje spooky.

Een tochtje met de Barge Greta duurt zo’n zes uur. Vergeet je zonnecrème niet!

Whitstable ligt ten noorden van Canterbury, op goed 50 km van de Dover-ferry.

De boeken van Dirk Musschoot zijn te koop via Bol.com

FERRY NAAR DOVER ▸


Dirk Musschoot

Geplaatst door

Functie: eindredacteur bij de Belgische krant Het Nieuwsblad en schrijver

Geef een reactie