Derby Day in de Premier League… Newcastle United vs Sunderland

Derby Premier League - Tyne Wear Derby

Ik krijg vaak de vraag, welke Premier League-club heeft je voorkeur? Newcastle United of Sunderland? Een moeilijke vraag die ik onbeantwoord moet laten. Ik hoef niet te kiezen ik volg ze beide, bij voorkeur als ze tegen elkaar gaan spelen. Als Newcastle en Sunderland tegen elkaar spelen is alles aanwezig wat de Premier League mooi maakt. Volle stadions, passie (of toch haat?), trots en een regio die volledig ontregeld vanwege Derby Day….

Tyne-Wear Derby Premier League – Sunderland vs Newcastle

De gespannen verhoudingen tussen de twee voetbalclubs Newcastle United en Sunderland ontstaan gedurende de Engelse burgeroorlog (1642 – 1651) waarbij de stad Newcastle loyaal aan het koningshuis van koning Charles de 1ste was en de inwoners van Sunderland de oppositie steunden. Deze loyaliteit kreeg Newcastle uitbetaald in exclusieve handelsrechten voor kolen in de regio. Hierdoor ontstond een florerende scheepsbouw langs de “huisrivier” van Newcastle, de rivier de Tyne. Het directe gevolg van dit monopoly wat dat de stad Sunderland met een economisch zware periode maken kreeg. Tijdens de industriële revolutie (rond 1900) waren de rollen echter weer omgedraaid toen de scheepsbouw langs de rivier de Wear explosief groeide en een voorkeurspositie had ten opzichte van Newcastle.

The Derby that never Was

De politieke verhoudingen komen tijdens het voetbal tot uiting tijdens “The Derby that never Was”. Op goede vrijdag 1901 probeerden ca. 70.000 supporters de Derby in de Premier League te bezoeken. Het stadion was met 30.000 mensen tot de nok toe gevuld waardoor vanwege de veiligheid werd besloten de wedstrijd tussen Newcastle United en Sunderland af te lasten. Als reactie hierop ontstonden er rellen tussen de fans van beide clubs.

Heb jij wel eens een voetbalreis naar de derby gemaakt?

ONZE VOETBALREIZEN ▸


Celest

Geplaatst door

Functie: Head of Campaign Management

Geef een reactie