Pier van Folkestone is the place to be

Folkestone Pier

Folkestone heeft er een attractie bij: de pier! Die is sinds kort helemaal opgeknapt en op zonnige dagen, met zijn vele eetstandjes, heerlijke terrassen, animatie en het uitzicht op de haven en de white cliffs, the place to be. Ideaal om te doen als je nog wat tijd hebt voor je in Dover de ferry weer op moet.

Voor alle duidelijkheid: Folkestone had lange tijd een typische Victoriaanse pier die vanaf het keienstrand recht in zee liep, maar die hebben ze na een periode van verval in 1952 helemaal afgebroken. Wat we vandaag de pier van Folkestone noemen, is eigenlijk een havendam. Wie in lang vervlogen tijden met de ferry naar Folkestone voer, kent die havendam nog wel: het schip vleide zich tegen de kaai en reizigers konden zo goed als meteen de trein op voor het vervolg van hun reis. De voorbije decennia geraakten de havendam en het treinstation in verval.

Vuurtoren

Maar dat is nu helemaal verleden tijd. De havendam is gerenoveerd, het treinstation is op kunstzinnige wijze in zijn oude glorie hersteld en een stuk van het treinspoor is nu een aangenaam wandelpad.

Folkestone Pier

Vanaf Tram Road Car Park, bij de vissershaven, kun je via een nieuw gebouwde trap naar het oude spoor voor een heerlijke en voorlopig nog korte wandeling naar het voormalige stationnetje met zijn moderne kunstwerken, originele zitbanken en aan de muren oude foto’s en wat historische uitleg.

Folkestone Pier Vuurtoren

Als je doorwandelt, kom je vanzelf op de havendam, waar je je kunt overgeven aan prettige muziekjes en tientallen geuren: er is voor ieders smaak iets lekkers. Op het eind van de dam, in de voortoren, zijn een bar waar het op zonnige en windstille dagen heerlijk toeven is. Op de vuurtoren staat een interessante wijsheid geschilderd: Weather is a third to place and time. Denk daar maar eens over na.

www.folkestoneharbourarm.co.uk

De havendam van Folkestone ligt op 25 minuutjes rijden van de ferryterminal in Dover.

BEZOEK DFDS.NL ▸


Dirk Musschoot

Geplaatst door

Functie: eindredacteur bij de Belgische krant Het Nieuwsblad en schrijver

Geef een reactie