Perthshire – ‘Big County’ in het midden van Schotland

Loch Tay en Kenmore in Perthshire

Perthshire is de naam van het centraal in Schotland gelegen graafschap. Het ontleent zijn naam aan de hoofdstad Perth. Landschappelijk biedt de regio alle facetten van Schotland, vlak laagland met landbouwgrond in het Oosten, meren en snelstromende rivieren die het land doorkruisen. Het noorden wordt begrensd door de bergen van de Schotse Hooglanden.

Loch Tay

Loch Tay is het langste en diepste meer van het graafschap, 26,5 km lang en ca. 150 meter diep. De weg die hoog boven het meer langs loopt biedt fabelachtige uitzichtpunten. Onder langs het meer loopt de rustige Sustrans Fiets Route nummer 7.

En als u die mooie route rijdt, dan passeert u zeker de Crannog. Hier vindt u een exacte replica van de in het meer gelegen hutten, waar de eerste settlers ca 2500 jaar geleden woonden.

Kenmore

Kenmore

In dit kleine dorpje lijkt de tijd te hebben stilgestaan. Het pleintje wordt beheerst door het Kenmore Hotel, de oudste Inn van Schotland. De nationale dichter Robby Burns heeft hier overnacht en was zo enthousiast over de Inn en de omgeving, dat hij er een gedicht over heeft geschreven. Zijn handgeschreven tekst is nog steeds te zien op de schoorsteen in de pub.

Geen Schotland zonder whisky

De Edradour Whisky distilleerderij

Wie Schotland zegt zegt whisky. In Perthshire liggen verschillende unieke distilleerderijen;

De allerkleinste distilleerderij van Schotland ligt in Pitlochry; Edradour. In Crieff vind je de Glenturret Distillery, waar de bekende en meest verkochte whisky Famous Grouse wordt gemaakt. Leuke bijkomstigheid is de 3D presentatie van Famous Grouse whisky, die zelfs voor kinderen leuk is. Zij het dat de kinderen natuurlijk niet mogen proeven.

Pitlochry: wandelen, vissen en shoppen

Overnachten in een kasteel vlakbij Pitlochry

Een typisch Schotse plaats is Pitlochry, een lintdorp dat langs de oevers van de Tummel ligt.

Alles in Pitlochry ademt buitensport. Er zijn legio wandelingen uitgezet maar ook vissen is een geliefde bezigheid in dit plaatsje. Ga je te voet naar de rivier, dan kom je automatisch bij de zalmtrap, een unieke oplossing voor de zalmen die jaarlijks de rivier opzwemmen. Door het stuwmeer dat werd aangelegd, werden de zalmen in hun jaarlijkse gang naar hun paringsgebied belemmerd. Er werd speciaal voor dit doel een soort trap aangelegd, waardoor de zalm het hoogteverschil van het water voor en achter de dam kunnen overbruggen.

Winkelen in Pitlochry nodigt uit tot het aanschaffen van allerlei buitensportkleding, schoenen, maar ook typisch Schotse lekkernijen. Iets buiten Pitlochry ligt het winkelcentrum House of Bruar, waar alleen maar Schotse artikelen te koop en te proeven zijn.

Ontdek Perthshire per auto

Hoewel het gebied bij uitstek geschikt is om te wandelen, is een tour met de auto zeker de moeite waard. Maak een mooie route door het verlaten landschap boven Pitlochry en geniet van het prachtige landschap. Je kan hier een hele ochtend rijden zonder mensen tegen te komen. Wel een heleboel schapen en eventueel een hert of vos. Vooral in de herfst zijn de verschillende warme herfstkleuren een fotoreportage waard.

Vanaf Queens View, een hoog gelegen pas, heeft u een fantastisch uitzicht over het uitgestrekte Perthshire.

Meer zien van Pertshire? Bekijk dan deze video:

DE SNELSTE ROUTE NAAR PERTHSHIRE ▸


Geef een reactie