Penshurst Place & Hever Castle

Hever Castle

Midden in “The Weald “ een prachtig natuurgebied tussen Sevenoaks en Tunbridge Wells, liggen op een steenworp van elkaar twee pareltjes van Engelse architectuur en geschiedenis. Het ene een “Place“ of Stately Home, het andere een “Castle“ of versterkte burcht. Beiden zijn zo verschillend, ook qua tuinen. Daarnaast geven beide plaatsen de bezoeker een schat aan informatie over het leven in één van de turbulente periodes uit de Engelse geschiedenis. Beiden zijn trouwens aan Henry VIII gelinkt. Maak kennis met Penshurst Place en Hever Castle.

Penshurst Place

Penshurst Place is een huis dat sinds 1552 nog steeds in handen is van de nazaten van de toenmalige eigenaar (de Sydney familie). Als je Penshurst Place binnentreedt kom je eerst in de Baron’s Hall, deze middeleeuwse parel dateert reeds van 1341. Je kan je hier met wat fantasie gerust onderdompelen in het leven en de sfeer van die tijd. Wat verder volgt is een reis door de tijd met in elke zaal genoeg informatie. De suppoosten geven je graag meer info tijdens de rondleiding. Sta vooral stil in de State Rooms en de Long Gallery. Zoek naar het dodenmasker van Koningin Elisabeth I en de speciale helm van Sir Philip Sydney. De collectie wordt daarnaast aangevuld door vele schilderijen. Je vindt er zelfs een van Leicester House, een verblijf dat de familie rond 1700 in Londen had. Het stond toen op het plein dat we nu allemaal kennen als Leicester Square (Londen) en volgens een van de gidsen stond het op de plaats waar nu de Empire cinema staat. De tuinen van Penshurst zijn ook een must see. Een deel gaat terug naar de periode van Elisabeth I met prachtige rozentuinen. Variatie ook in de Italiaanse tuin, de boomgaarden en de mooie haagpatronen.

Penshurst Place

In 1519 was Henry VIII de belangrijkste gast in Penshurst Place, de toenmalige eigenaar tastte toen diep in zijn buidel om de koning te entertainen (ongeveer 2.500£ = nu ongeveer 870.000£) Het deed hem echter weinig voordeel want twee jaar later werd hij wegens hoogverraad onthoofd en nadien in 1552 kwam Penshurst in handen van de Sydney familie.

Hever Castle

Een tiental km noordelijker komen we Henry VIII nogmaals tegen, in Hever Castle. En hier heeft hij nog meer geschiedenis geschreven. Hever, een romantische waterburcht, heeft in feite drie grote periodes gekend in zijn constructie en geschiedenis:

  • Ruwweg 1300, 1500 & 1900: deel één was het ontstaan van het versterken van het kasteel met een gracht.
  • Rond 1500 bouwden de Bullen familie (die we beter kennen als Boleyn) het Tudor gedeelte.
  • In 1903 kocht de Amerikaanse miljardair William Waldorf Astor het totaal vervallen domein, restaureerde het grondig, bouwde het Tudor dorp voor de gasten en creëerde de Italiaanse tuinen en het meer.

Hij zorgde er ook voor dat de geschiedenis weer tot leven kwam. Hier speelde zich de romance af tussen koning Henry VIII en Anne Boleyn die de verdere geschiedenis van Engeland zou herschrijven en menig persoon het hoofd zou kosten. Ga door het kasteel en je vindt een prachtige mengeling van enerzijds het leven van de Astor familie, doorweven met herinneringen aan de Tudor tijd. Vele kamers hebben nog relicten uit de tijd van Henry VIII & Anne. In de Long Gallery wordt de Tudor tijd altijd levendig gehouden door gekostumeerde figuren. Neem ook je tijd voor de grote Italiaanse tuin die reikt tot aan het meer. Hever heeft net als Penshurst meerdere attracties waar kinderen stoom kunnen afblazen (o.a. een adventure’s playground en een groot doolhof).

Overtocht naar Engeland

Neem de auto de ferry van Duinkerken naar Dover. Vanaf Dover is het nog maar anderhalf uur rijden naar Penshurst Place & Hever Castle.

Dit artikel werd geschreven door Gust Charrin en verscheen eerder in ’t Periodiekske.

FERRY DUINKERKEN - DOVER ▸


Geef een reactie