Paxton House: huis vol Schotse meesters

Paxton House

Op je volgende reis naar Schotland (en je reist via de A1/M1 naar het noorden) moet je eens wat tijd nemen om onderweg een en ander te bekijken. Plenty of stuff to see. Neem nu Paxton House. In de buurt van Berwick-upon-Tweed, vlak bij de Engels-Schotse grens, zul je grote borden zien die je naar dat knappe landhuis moeten lokken. Laat je maar eens verleiden.

Een grote omweg is het niet: Paxton House ligt op nog geen 5 kilometer van de (snel)weg. Nabij het plaatsje Paxton, aan de oever van de rivier Tweed (en voor wie eraan mocht twijfelen: weldegelijk op Schots grondgebied) staat het statige landhuis in een mooie parktuin.

Paxton House is enkel te bezoeken met een gids. Je koopt een ticketje en wacht op de volgende gidsbeurt. Dat wachten valt heus mee: er is veel te zien, je kunt al even de tuin verkennen of wat ponden spenderen in de tearoom.

Schilderijen

De gids zal je vertellen over de ingewikkelde familielijnen die door het landgoed lopen. Niets om te onthouden. Bekijk de interieurs, de kunstvoorwerpen, het talrijke meubilair van de bekende ontwerper Thomas Chippendale en… de kunstcollectie! De meeste mensen komen naar Paxton House om The Gallery te zien, een speciaal als ‘museum’ gebouwde vleugel van het huis, bedoeld om op het eind van de 18de eeuw de collectie van Patrick Home of Wedderburn, de toenmalige kasteelheer, in onder te brengen. Helaas, de arme man overleed nog voor zijn galerie klaar was en zijn collectie raakte verdeeld onder te veel erfgenamen. Vandaag is The Gallery een onderdeel van de National Gallery of Scotland en zijn er kunstwerken te zien van hoofdzakelijk Schotse meesters.

Paxton House Kunstcollectie

Volgende keer hebben we het hier over nog een prachtig landgoed aan de oever van de rivier Tweed in het Engels-Schotse grensgebied: Floors Castle.

BEZOEK DFDS.NL ▸


Dirk Musschoot

Geplaatst door

Functie: eindredacteur bij de Belgische krant Het Nieuwsblad en schrijver

Geef een reactie