Oxfordshire – detectiveland is om de hoek

Oxfordshire - detectiveland ligt om de hoek

Het succes van Britse politieseries is ongekend. Lewis, Holmes en Barnaby trekken wekelijks miljoenen kijkers over de hele wereld. Het prachtige Engelse landschap speelt een grote rol in dit succes. We zochten passend vervoer en gingen de geweldige toerwegen van Oxfordshire op, waar onder meer Midsomer Murders wordt opgenomen.

Het prachtige Engelse landschap, het decor voor vele detectives

Tienduizenden kijkers van de Britse detectiveseries op de KRO of Canvas dromen wekelijks weg bij de prachtige omgeving waarin de series opgenomen zijn. Wat slechts weinigen beseffen is dat deze sprookjesachtige landschappen en pittoreske dorpjes bijzonder bereikbaar zijn. Vanaf het midden van Nederland rijd je in iets meer dan drie uurtjes naar de rustige veerhaven van Duinkerken in het noorden van Frankrijk. Van daar brengt de ferry van DFDS je binnen twee uurtjes naar Dover. Wees niet bang voor het linksrijden, want dat went heel snel.

Rustig toerend richting Oxford

Oxfordshire leent zich uitstekend voor spannende verhalen

In Dover begint het feest, de wegen die binnendoor naar Oxford leiden zijn prachtig. In drie uur bereik je de stad via de snelweg, wie binnendoor wilt genieten van de natuur, kan beter het dubbele aan tijd uittrekken. De wereldberoemde universiteitsstad bevindt zich in het midden van Oxfordshire, Detective County. In de dorpjes rondom Oxford met welluidende namen als Great Milton, The Haseleys en Watlington werden tientallen afleveringen van Morse, Lewis en Midsomer Murders opgenomen. Wie de series regelmatig kijkt, herkent de dorpen, de pleintjes en de landhuizen. Van de lokale bevolking heeft vrijwel iedereen een verhaal over de opnames en het gebied rendeert prima dankzij de aandacht.

Oxfordshire – de tijd staat hier stil

In Oxfordshire is het heerlijk toeren

De prachtige omgeving en de aaneengeschakelde natuurgebieden van Oxfordshire zijn volgens kenners een van de redenen voor het succes van de series. Hier wordt geleefd zoals de hele wereld verwacht dat de Engelsen leven. De tijd lijkt er stil te hebben gestaan en de cultuur is er eeuwenoud. Glooiende heuvels worden afgewisseld met eeuwenoude bossen en kilometers weideland wordt zo nu en dan opgesplitst door een meanderend riviertje vol vis.

Dit prachtige gebied stond centraal in honderden boeken en verhalen en speelt nog elke week een belangrijke rol op tv. En dan te bedenken dat je er zo middenin staat en geniet van de prachtige rijwegen die je langs de mooiste plekjes naar je sprookjesachtige landhuis-hotel brengen.

Zelf toeren door het prachtige landschap van Oxfordshire? Boek dan een overtocht Duinkerken – Dover en ga op ontdekking!

Dit gastblog werd geschreven door Arjan Kropman van het magazine Auto Review.

OVERTOCHT DUINKERKEN - DOVER ▸


Geef een reactie