Het originele Newcastle vind je op de markt

Tynemouth markt

Newcastle is de stad met de bruggen, de overdekte winkelcentra, de voetbalsupporters en het kleurrijke uitgaanspubliek. Natuurlijk kan ik vertellen wat je zeker moet doen en zien als je voor de eerste keer in de stad bent. Dan mag je de 7 bruggen natuurlijk niet missen, en het Grey Monument en Eldon Square. Maar ben je er al vaker geweest dan moet je toch zeker ook het andere, originele Newcastle bezoeken.

De Tynemouth market in Newcastle

Een van de leukste dingen die je dan in het weekend in Newcastle kunt doen is op zaterdag- en op zondagmorgen een bezoek brengen aan de markt in Tynemouth, een plaatje net buiten Newcastle. Het is geen dagmarkt met groentes en bloemen, maar een grote verzameling van de meest uiteenlopende artikelen. Een vlooienmarkt, zou een betere naam zijn. Maar eigenlijk is het weer zoveel meer dan dat.

Zelfs als je op MiniCruise bent kan je een fantastische morgen beleven op deze unieke markt. Je neemt de trein vanaf het station in Newcastle en stapt uit op het station van Tynemouth. Direct sta je midden op de markt. Je kijkt je ogen uit. De tijd lijkt te hebben stilgestaan. Niet alleen wat betreft alle prullaria en het unieke, vaak antieke aanbod, maar ook de standhouders zelf zien er vaak uit alsof ze nog in de fifties leven.

Voor ieder wat wils

Ben je uit op allerlei kleedjes, kopjes, oorlogs-insignes, sieraden? Het is er te kust en te keur. Vergeet ook niet de overkant van het spoor te bezoeken, daar gaat de markt nog verder, maar dan meer gericht op lokale ‘bak’kunst, jams en chutneys.

Voor een lekker kopje koffie met een jacket potato moet je gewoon naar de stationsrestauratie. Klein, propvol, maar de moeite waard. In de winter, is dit dé plek om weer helemaal op te warmen, want tenslotte is een station altijd een tochtgat. In dit geval wel een heel leuk tochtgat.

Hoe kom ik in Newcastle?

Enthousiast geworden? De comfortabelste manier om naar Newcastle te reizen, is via de ferry vanuit IJmuiden. Die brengt je in 16 uur naar de overkant.

STEDENTRIP NEWCASTLE ▸


Geef een reactie