ORCA Ocean Conservationist Nina   

Ontmoet Nina, een van de Ocean Conservationists aan boord van de King Seaways. We zijn blij haar te ontmoeten en zijn benieuwd naar haar ervaringen tijdens de eerste maanden op de KING Seaways. We hebben haar een aantal vragen gesteld over haar baan als Ocean Conservationist. Lees snel verder!

Stel jezelf voor – hoe lang ben je al Ocean Conservationists? Waar kom je vandaan? Hoe lang zit je al op King? 

Hallo iedereen! Ik ben Nina, een van jullie Ocean Conservationists voor het seizoen 2022, aan boord van de DFDS King Seaways. Ik ben een Ocean Conservationist voor ORCA sinds februari 2022 en mijn eerste rol was op een expeditie cruise naar het noorden van Noorwegen. Hier reisde ik zes weken lang op en neer langs de westkust op zoek naar prachtige walvissen, dolfijnen en bruinvissen!  

Voordat ik een OC werd, was ik een Wildlife Officer aan boord van de Pont-Aven met Brittany Ferries in september vorig jaar, waar ik de Golf van Biskaje onderzocht op mijn route van Plymouth naar Santander. Tijdens mijn twee weken aan boord had ik het geluk om ontelbare gewone dolfijnen, gestreepte dolfijnen, vier vinvissen en een mysterieuze, spitssnuitdolfijn te zien! 

Ik kom oorspronkelijk uit Swindon, UK, maar ik verhuisde naar Stockton-on-Tees, net buiten North Yorkshire, toen ik zes was. De route Newcastle – IJmuiden is ideaal voor mij, want Newcastle ligt voor mij vlak bij de A19 en als ik over zee naar Amsterdam reis, kan ik op de terugweg al mijn favoriete stranden zien! Ik ben sinds begin april aan boord van de King en ik ben nu halverwege mijn tweede rotatie. Ik zal aan boord zijn tot eind september en hopelijk zal ik in de tussentijd veel geweldige waarnemingen en interacties met de reizigers hebben! 

Waarom en hoe ben je ocean conservationist geworden?   

Ik ben altijd graag aan de kust geweest en mijn favoriete plek is dicht bij de zee. Omdat ik altijd al gefascineerd was door de natuur en het milieu, heb ik ervoor gekozen om fysische geografie te studeren aan de universiteit van Leeds. Na mijn afstuderen verhuisde ik voor een korte tijd naar New Quay in het westen van Wales en deed vrijwilligerswerk als onderzoeksstagiaire bij een liefdadigheidsinstelling genaamd Sea Watch Foundation, die gegevens verzamelt over de semi-residente populatie van tuimelaars in Cardigan Bay. Toen ik in Wales woonde heb ik bijgedragen aan de database van de liefdadigheidsinstelling voor foto-identificatie van individuele rugvinnen van dolfijnen en heb ik milieu- en gedragsgegevens verzameld tijdens een aantal speciale bootonderzoeken in het gebied.  

Na mijn tijd bij Sea Watch heb ik eind 2019 gesolliciteerd naar een functie als Wildlife Officer bij ORCA, waar ik in slaagde, maar helaas sloeg de pandemie toe in de periode dat ik mijn functie zou moeten vervullen. In 2020 heb ik mijn opleiding aan boord van de King afgerond, dus ik was al bekend met het schip. Nu twee jaar later ben ik hier!

Welke dieren zijn er te zien op de route IJmuiden – Newcastle? 

Op de route IJmuiden – Newcastle kun je veel verschillende soorten dieren zien! Er zijn bruinvissen te zien, de kleinste walvisachtige van Europa, tuimelaars en witsnuitdolfijnen. Tussen mei en september kun je ook dwergvinvissen zien, de kleinste van de baleinwalvissen. De hoogste[a1]  kans om deze te spotten is tussen juli en september. Ook grijze zeehonden en gewone zeehonden kunnen van tijd tot tijd worden gezien, zowel op open zee als in de buurt van de kustgebieden.  

Er is ook een kans om Atlantische witflankdolfijnen, grienden, orka’s, bultruggen en Risso’s dolfijnen te zien, maar deze worden als zeldzamer beschouwd. Vaak zien we de grotere walvisachtigen niet op deze route omdat het vrij ondiep is. Het diepste gebied is ongeveer 80 meter en is niet geschikt voor de grotere walvissen en diepduikende walvisachtigen.  

Het zijn niet alleen walvisachtigen die we op deze route kunnen spotten! We zien bijna altijd gegarandeerd een hele reeks zeevogels, van jan-van-genten met hun opvallende oranje koppen tot noordse stormvogels, drieteenmeeuwen, jagers, visdiefjes, zeekoeten, meeuwen en zelfs Atlantische papegaaiduikers! Vooral jan-van-genten en drieteenmeeuwen houden ervan om een show op te voeren en dicht boven de golven te zweven om vis te vangen. Dichter bij de kust kunnen we scholeksters, aalscholvers en kuifaalscholvers zien.  

Kun je je dagelijks leven aan boord van het schip beschrijven? 

Een typische dag voor een Ocean Conservationist aan boord van de King begint rond 6u30 à 7u00 (afhankelijk van de tijd dat de zon opkomt!). We staan vroeg op om het beste te maken van onze ochtend dekwacht, om zo veel mogelijk zee te zien voordat we de haven binnenvaren. We gebruiken onze OceanWatchers app tijdens onze observaties, dus milieu- en waarnemingsgegevens worden gelogd en geregistreerd gedurende de hele reis. Dit is een geweldige kans om onze waarnemingen met de passagiers te delen en hen iets te vertellen over ORCA en de rol die wij spelen in het beschermen van walvisachtigen en hun leefgebieden. Nadat de passagiers van boord zijn gegaan, hebben we wat tijd om de administratie bij te werken, onze blog posts te schrijven en nieuwe activiteiten te creëren voor de Orca lounge. We nemen deze tijd ook om uit te rusten en te recupereren aangezien we soms heel vroege ochtenden en late avonden hebben, vooral in het midden van de zomer.  

In de namiddag, wanneer de passagiers aan boord gaan, is het tijd voor onze meet and greet. We vertellen over onze rol als ORCA Ocean Conservationists aan boord en leggen uit wat we kunnen zien tijdens onze reis. Het is ook een goede gelegenheid om te vertellen waar de lounge zich bevindt, want die is soms moeilijk te vinden! Na het diner openen we de Orca lounge en houden we soms presentaties over walvisachtigen en zeevogels van de Noordzee. We hebben ook een aantal activiteiten waaraan kinderen kunnen deelnemen, van kleurplaten en woordzoekers tot interactieve spelletjes zoals ‘Raad de lengte?’, waarbij we een meetlint gebruiken en passagiers meten hoe lang ze denken dat een bepaalde soort is. ‘s Avonds gaan we naar buiten op het observatiedek om onze avond enquête te voltooien. Dit begint meestal 30 minuten of zo na het verlaten van de haven, maar is sterk afhankelijk van de weersomstandigheden. Meestal blijven we buiten tot net na zonsondergang, of wanneer het te donker wordt om te zien! 

Wat vind je het leukste aan je baan en waarom? 

Mijn favoriete onderdeel van mijn baan is het delen van mijn passie voor het behoud en bescherming van zeedieren en het oceaanmilieu met anderen. Ik geniet enorm van het discussiëren over verschillende soorten en hun gedrag, verspreiding en habitat, maar ook over hun kenmerken en fysiologie. Het is vooral leuk wanneer je het gevoel hebt dat je iemand iets nieuws hebt geleerd en hij of zij echt geïnteresseerd is om meer te weten te komen. Het delen van waarnemingen met passagiers is altijd een bonus – ik vind het geweldig om hun gezichten te zien oplichten zoals het mijne elke keer doet! En als ik geluk heb kunnen we ook nieuwe soorten zien die nog niet eerder op de route zijn gezien.  

Waarom is het belangrijk om Ocean Conservationists aan boord van King Seaways te hebben? 

Ocean Conservationists aan boord van King Seaways is belangrijk omdat veel van onze walvisachtigen als kwetsbaar worden beschouwd. Dit betekent dat er niet genoeg gegevens zijn om ze goed te kunnen categoriseren op de rode lijst van de IUCN en ze effectief te monitoren. ORCA maakt gebruik van platforms met mogelijkheden zoals King Seaways om de broodnodige gedrags- en verspreidingsgegevens te verzamelen teneinde het overheidsbeleid effectief te informeren en bij te dragen aan het creëren van beschermde zeegebieden en speciale beschermingszones voor walvisachtigen. Het is ook erg belangrijk voor ons om mensen bewust te maken van de bedreigingen voor walvisachtigen, met name overbevissing, bijvangst en scheepsaanvaringen die in de Noordzee veel voorkomen. Aan boord kunnen we zowel de reizigers als de bemanning voorlichten over deze onderwerpen en over hoe we de kans dat ze zich voordoen kunnen verkleinen en de gevolgen van een scheepsaanvaring kunnen beperken. Ferry’s in het bijzonder zijn verantwoordelijk voor 52% van de wereldwijde scheepsstakingen[a2] , dus het is van vitaal belang dat we het woord verspreiden en het risico van scheepsstakingen verminderen.   

Wat is je favoriete bezigheid aan boord van de King? 

Mijn favoriete ding aan boord van de King is de vriendschap tussen de bemanningsleden. Iedereen is zo vriendelijk en zegt altijd hallo tegen elkaar, en je kunt met iedereen lachen – het is een gezellige omgeving. Het reizen en het ontdekken van nieuwe plaatsen is een bonus, maar het is het saamhorigheidsgevoel dat het beste is. 

Hoe lang ben je aan boord van King – in welk seizoen is het mogelijk om zeeleven te zien op deze route? 

Het seizoen van de North Sea Ocean Conservationist aan boord van de King loopt van maart tot september. Mathilde en ik zullen om de twee weken rouleren, en ik ben er zeker van dat we alle verschillende soorten weersomstandigheden die de Noordzee te bieden heeft, zullen tegenkomen! Over het algemeen kent de Noordzee niet veel seizoensgebondenheid wat walvisachtigen betreft, het gaat meer om de milieuomstandigheden zoals de toestand van de zee, de deining en het zicht, die een grote rol spelen bij het kunnen spotten van walvisachtigen en het efficiënt registreren van gegevens. 

Wat is een leuk weetje over jezelf?  

Een leuk weetje over mij is dat ik een gediplomeerd zeezoogdierenverpleegkundige ben bij British Divers Marine Life Rescue (BDMLR), wat betekent dat ik aangespoelde  walvisachtigen kan helpen en kan proberen de dieren weer te laten drijven. Ik help ook bij zeehondenoproepen en bij het redden van verstrikte en in nood verkerende dieren. Vorig jaar kwam een grijze zeehond vast te zitten in de wildwaterbaan bij de Tees Barrage, vlak bij mijn huis. Ik heb het zeehondenvrouwtje meer dan negen dagen in de gaten gehouden voordat BDMLR een ontsnappingsplan uitbroedde en zij ongedeerd en iets magerder terugkeerde naar de rivier de Tees! In mijn vrije tijd ga ik graag paddleboarden en breng ik de meeste tijd door op het strand of in de buurt van de zee… Ik denk dat ik een echte waterliefhebber in hart en nieren ben. 

Nina hoopt dat je ons komt vergezellen op onze dekwacht en meehelpt de walvissen, dolfijnen en bruinvissen van de Noordzee te beschermen. En kom ook naar de wildlife lounge voor meer informatie over deze prachtige dieren! Boek hier jouw overtocht naar Newcastle of ga op Wildlife MiniCruise en ontmoet Nina aan boord.  


BEZOEK DFDS.NL ▸


Geef een reactie