Op Vakantie Met Je Huisdier

Ben je van plan op vakantie te gaan en wil je graag je huisdier meenemen? Dan kan dat bij DFDS! Aan boord van onze ferry’s op de route IJmuiden – Newcastle en Frederikshaven – Kopenhagen – Oslo hebben we speciale huisdiervriendelijke hutten. Onze huisdiervriendelijke hutten zorgen ervoor dat jouw huisdier gedurende de hele reis bij je in de hut kan blijven.

Maar wat moet je weten om verschillende EU-landen of het Verenigd Koninkrijk binnen te komen? Wij hebben alle voorschriften, bijzonderheden en inspiratie voor een zorgeloze vakantie met je huisdier op een rijtje gezet.

Waarmee moet ik rekening houden als ik met mijn huisdier wil reizen?

Om een ontspannen overtocht voor jou en je trouwe viervoeter te garanderen, moet je een aantal voorbereidingen treffen. Wat heeft je huisdier nodig tijdens de vakantie? We hebben een kleine checklist voor je opgesteld:

 • Hondenbak en waterbak voor onderweg
 • Muilkorf (in sommige landen is een muilkorf verplicht)
 • Favoriete speeltjes, botten en traktaties
 • Voldoende voedsel
 • Hondenmand of deken voor onderweg
 • Halsband, leiband en poepzakje
 • EHBO-doos voor de hond (misselijkheid, darmproblemen, enz.)
 • Spray voor wonddesinfectie
 • Pincet voor teken
 • Vlooienband voor alle gevallen

Hoe reserveer ik een huisdiervriendelijke hut?

Een huisdiervriendelijke hut kan alleen telefonisch via de klantenservice geboekt worden. De hutten zijn geschikt voor maximaal 2 middelgrote honden en maximaal 4 personen. Huisdieren hebben geen toegang tot openbare ruimtes. Wel is er een buitenruimte waar je de hond kunt uitlaten.

Je kunt ook een huisdier online boeken voor de overtocht, maar dit boekingsproces houdt in dat de hond tijdens de overtocht in het voertuig blijft. Je kunt ze op elk gewenst moment bezoeken met toestemming van een bemanningslid van DFDS. Je kunt ook gebruik maken van ons hondenhotel. Het bestaat uit kennels in 3 verschillende maten en je kunt je hond op elk moment bezoeken en meenemen naar de “wandelzone”.

Wat zijn de toelatingseisen voor huisdieren in de EU/het Verenigd Koninkrijk?

Net zoals normale passagiers bepaalde documenten nodig hebben om een ander land binnen te komen, heb je ook documenten voor je huisdier nodig om de reis vlot te laten verlopen.

Vereiste documenten voor reizen met huisdieren

 • EU-huisdierenpaspoort (het “blauwe” paspoort) met de vereiste inentingsgegevens
 • Microchip met aantekening in paspoort
 • De hond moet minstens 15 weken oud zijn
 • rabiësvaccinatie (vervoer pas mogelijk minimaal 21 dagen na de eerste vaccinatie)
 • Gezondheidscertificaat (AHC) van het dier (10 dagen voor vertrek)
 • Alleen voor honden: Een lintwormbehandeling moet worden toegediend door een dierenarts niet minder dan 24 uur en niet meer dan 120 uur voordat de hond het Verenigd Koninkrijk binnenkomt.
 • Een ingevulde verklaring meenemen, waarin staat dat het dier niet overgaat naar een andere eigenaar.

Advies voor hondenbezitters in Engeland

Woon jij in Engeland? Dan zijn de regels net weer iets anders. Hondenbezitters die in Engeland wonen en naar een EU-land willen reizen, moeten bij elke binnenkomst een veterinair document laten zien. Het dierenpaspoort is vanaf 1 januari 2021 niet langer geldig voor honden uit Engeland die op vakantie zijn in de EU. Meer informatie en vereiste documenten vind je hier.

Indien je alleen een vaccinatiekaart (het “gele” paspoort) van je huisdier hebt, raden wij aan contact op te nemen met je dierenarts om alle vereiste documenten voor jouw vakantiereis op te vragen. Vorige vaccinaties uit het gele paspoort kunnen niet worden overgedragen naar het paspoort voor huisdieren.

Vergeet niet dat deze regels ook gelden voor alle landen waar je doorheen wilt reizen. De toelatingseisen van de verschillende Europese landen lijken vrij veel op elkaar, maar kunnen variëren. Check daarom per land wat de verschillende toelatingseisten zijn.

Welke dieren zijn niet toegestaan aan boord?

Vanaf heden is het niet meer mogelijk om vogels mee te nemen op de route van IJmuiden naar Newcastle. Dit geldt voor alle soorten vogels.

Ook zijn sommige honden in het Verenigd Koninkrijk niet toegestaan. Het gaat om de volgende typen honden:

 • Pitbull terriër
 • Japanse tosa
 • Argentijnse dog
 • Fila brasileiro

Of uw hond tot een verboden ras behoort, hangt af van zijn rasaanduiding en zijn uiterlijk. Zie voor meer informatie de pagina banned dogs op de website gov.uk.

Waar kan ik mijn hond uitlaten voor vertrek of na aankomst?

In de lijst hieronder vind je hond vriendelijke parken en groengebieden in de buurt van de haven die je voor of na de overtocht met je huisdieren kan bezoeken. Wij raden je aan voldoende tijd uit te trekken voor dat je aan boord gaat, zodat je trouwe viervoeter de belangrijke zaken kan doen voor de reis.

IJmuiden

Nationaal Park Zuid-Kennemerlandm, Zeeweg 12, 2051 EC Overveen, Nederland.  Plattegrond  Voorwaarden voor toegang

Newcastle

Paddy Freemans Park, Freeman Road, Newcastle upon Tyne NE7 7AH. Plattegrond

Calais

Parc St Pierre, Boulevard Jacquard, 62100, Calais, Frankrijk. Plattegrond

Duinkerken

Plage de Petit-Fort-Philipe, Digue de Mer, 59820 Gravelines, Frankrijk. Plattegrond 

Dieppe

Forêt d’Arques-la-Bataille 76880 Arques-la-Bataille, Frankrijk. Plattegrond

Klaipeda

Baltijos pr. 53A, Klaipėda 94125, Litouwen. Plattegrond

DFDS – Reizen met huisdier

Voor meer informatie over het meenemen van je huisdier op onze routes naar Engeland, Noorwegen, Litouwen en Zweden, klik hier. Houd er rekening mee dat er verschillende voorwaarden en wetten van toepassing kunnen zijn. We raden aan de reisroute zorgvuldig te controleren wanneer je met je huisdier wilt reizen.

BEZOEK DFDS.NL ▸


Geef een reactie