Op jacht naar Harry Potter

Alnwick Castle - Zweinstein

Als diehard Harry Potter fan (de boeken heb ik allemaal minstens vier keer gelezen en één keer per jaar reserveer ik een paar druilerige winteravonden voor een HP-filmmarathon), heb ik nog heel wat plaatsen in Engeland en Schotland op mijn wishlist staan. Zweinstein en het beroemde viaduct heb ik gezien, maar ik moet zeker nog eens naar London om bij King’s Cross Station te kijken op perron 9 3/4. Door het hele land zijn nog veel meer bezienswaardigheden rondom het thema Harry Potter.

Waar ligt Zweinstein?

Natuurlijk beginnen we onze Harry Potter tour op de plek waar het allemaal begon: Hogwarts school of witchcraft and wizardry! Zweinstein – oftewel Alnwick Castle – ligt in het Engelse Northumberland. Het kasteel is opengesteld als toeristische attractie dus je kunt zelf rondlopen op de plek waar delen van deel 1 & 2 van de Harry Potter films zijn opgenomen.

Een ritje met de Hogwarts Express

Het Glenfinnan viaduct in de Highlands

Als je de films hebt gezien, herken je zeker de scène waarin de Hogwarts Express over een viaduct rijdt door een waanzinnig landschap. De locatie? Het Glenfinnan Viaduct tussen Fort William en Mallaig. Je kunt een ritje maken met The Jacobite stoomtrein, een prachtige rit door de Schotse Highlands. Meestal maakt de trein een stop op het viaduct, zodat je de tijd hebt om het waanzinnige uitzicht over Loch Shiel te fotograferen. Voor meer info over de treinroute kijk je op de website van West Coast Railways.

Londen – walhalla voor Harry Potter fans

King's Cross - platform 9 3/4
Londen is the place to be voor HP-fans. Een paar highlights?

 • Een wandeltocht langs locaties waar scènes uit de films zijn opgenomen. Check muggletours.co.uk voor meer info.
 • Perron 9 3/4 op Kings Cross Station, ga op de foto met het bagagekarretje en bezoek ook even de Harry Potter shop.
 • Overnachten in de Wizard Chambers van het Georgian House.
 • Een kijkje achter de schermen bij de Harry Potter Studio’s door WarnerBros

Harry Potter Studio Tour

De Wegisweg in de Warner Bros Studios

De Harry Potter Studio’s zijn een echte must voor de fans. Je kunt hier onder meer door de Wegisweg lopen, wandelen door de Grote Zaal en het kantoor van Perkamentus van dichtbij bekijken. Ook kun je een kijkje nemen op 4 Pivet Drive. De echte fans hoef ik uiteraard niet uit te leggen dat dit het huis is waar Harry is opgegroeid. In de Studios kom je ook meer te weten over de special effects die in de films zijn gebruikt en natuurlijk zijn er talloze ‘props’ te bewonderen. Van het gewaad van Voldemort tot… Aragog. Of je nu oog in oog wilt komen te staan met die laatste is natuurlijk de vraag.

Als je kiest voor de Digital Guide krijg je op diverse punten meer informatie. Ook kun je extra filmscènes en interviews bekijken. Extra leuk: de Engelstalige guide wordt ingesproken door Tom Felton, de acteur die Draco Malfidus speelt in de films. Natuurlijk sluit je je bezoek af met een glas boterbier en neem je nog een souvenir mee. Wat dacht je van chocoladekikkers of een replica van Hermelien’s Tijdverdrijver? Vooraf kaartjes reserveren is trouwens aan te raden, bijvoorbeeld via de VisitBritainShop.

Nog niet genoeg gezien?

Lacock Abbey - herken je het uit Harry Potter en de Halfbloed Prins?

Voor wie na al deze highlights nóg meer Harry Potter wil zien, zijn er ook nog:

 • Ashridge Forest: waar scènes uit Harry Potter en de Vuurbeker zijn opgenomen.
 • Glen Nevis: De Zwerkbal wedstrijd in Harry Potter and the Chamber of Secrets werd gefilmd met Glen Nevis op de achtergrond.
 • Gloucester: de kathedraal stond model voor de gangen van Zweinstein. Ook de meisjestoiletten waar Hermelien wordt gered van de trol, en de deur naar de leerlingenkamer van Griffoendor zijn hier terug te vinden.
 • Lacock: in dit kleine dorp zijn verschillende scènes opgenomen, onder meer in Lacock Abbey.
 • Oxford: in de stad zijn vijf locaties te vinden die model stonden voor de films, waaronder de Christ Church. Deze stond model voor de Grote Hal. Voor liefhebbers is er de Pottering in Harry’s footsteps tour.
 • Steal Falls: de waterval waar Harry vecht met de draak tijdens het Toverschool Toernooi in Harry Potter en de Vuurbeker.

Kortom: je kunt als Harry Potter liefhebber je hart ophalen in Engeland en Schotland! Met de overtochten van DFDS naar Zuid-Engeland of naar Noord-Engeland ben je er snel. Ben jij al op een van de Harry Potter filmlocaties geweest? Ik hoor graag wat jullie er van vonden!

BEZOEK ALNWICK CASTLE ▸


Sandra

Geplaatst door

Functie: Email & Social Media Marketeer

4 Reacties Schrijf een reactie

 1. Ik vraag me toch af als je in de Phoenix zit het kasteel rechts en het water links wat als een ketting naar achteren loopt zo een mooie opname . Welk kasteel is dat dan? Ook alnwick?

  • Hallo Roos, alleen de eerste twee delen van de films zijn opgenomen bij Alnwick. Ik weet welke scène je bedoeld maar ik durf niet te zeggen waar deze is opgenomen…

 2. Wauw! Daar wil ik echt heel graag een keer naartoe. Heb net de laatste deel van de harry potter serie gezien en ben weer helemaal in love 😀

Geef een reactie