Ontdek de Schotse Glens

Glen Coe

Je hebt vast wel eens van de prachtige glens in Schotland gehoord. Maar wat is een glen eigenlijk precies? Een glen is in Schotland de naam van een vallei die vaak is uitgesleten door een gletsjer. Glens zijn dan ook vaak lang en diep, en hebben een kenmerkende U-vormige doorsnede. Het woord glen stamt af van het Iers/Schots-Gaelische woord glean. Wij zetten de vijf mooiste glens voor jou op een rijtje!

Glen Coe

De diepe vallei en hoge bergen van Glen Coe bevinden zich in het adembenemende Lochaber Geopark in de Hooglanden. Eeuwen geleden is Glen Coe uitgesleten door ijzige gletsjers en vulkanische ontploffingen. Het dorpje Glencoe is heel pittoresk gelegen tussen de oevers van Loch Leven. Het is de ideale uitvalsbasis voor het verkennen van de regio van Lochaber. Glen Coe is een van de mooiste plaatsen in Schotland. Misschien heb je het wel eens gespot in films zoals Skyfall van James Bond en verschillende Harry Potter films.

Glen Coe

Great Glen

De Great Glen is een lange rechte glen in Schotland. Het is een enorme barst die de Schotse Hooglanden in twee splitst. De glen is meer dan 100km lang en loopt van Fort William aan de westkust naar Inverness in het oosten. In de glen liggen veel meren en rivieren. Je kunt de glen bewonderen tijdens een wandeling of fietstocht langs de Great Glen Way. Stop voor een hapje en een biertje in bijvoorbeeld Fort Augustus en aanschouw hoe de boten door de sluizen varen van het Caledonian canal in Loch Ness.

Great Glen

Glen Trool

Bij Glen Trool kun je de populaire heuvel wandeling maken naar de Merrick, dit is de hoogste heuvel in het zuiden van Schotland. Het Glentrool Visitor Center is de toegangspoort tot de Galloway heuvels. Hier kan je informatie en wegenkaarten halen voor de verschillende wandel en fietsroutes. Glen Trool is namelijk ook perfect voor mountainbike liefhebbers. Er zijn een aantal wilde en prachtige bergafwaartse routes.

Glen Trool

Glen Lyon

Glen Lyon is een dal in het Schotse Perthshire. Het is de grootste omsloten vallei in Schotland en loopt over een afstand van ongeveer 55km van Loch Lyon tot aan het dorp Fortingall. Op een mooie zonnige dag is het een perfect plek voor een picknick. Spreid je picknick-kleed bij een oude taxusboom bij Fortingall. De taxusboom is een van de oudste bomen in Europa en kan tot 5.000 jaar oud worden. Als je genoeg hebt gewandeld breng dan een bezoekje aan de Glenlyon tearoom in Bridge of Balgie. Geniet hier van een afternoon tea, heerlijke scones of bijvoorbeeld een stukje carrot cake met een geweldig uitzicht over de rivier.

Glen Lyon

Glen Etive

Een beetje verborgen rond de noordelijke zijde van Bauchaille Etive Mor ligt Glen Etive. Misschien iets minder bezocht, maar zeker niet minder mooi! De vallei is bereikbaar via een single track road vanaf de A82 ter hoogte van Kingshouse Hotel. De weg eindigt na ongeveer 18km bij Loch Etive, waar Glen Etive zijn naam aan heeft te danken. Het is een prachtig gebied en er zijn hier nog niet zo veel toeristen te vinden. Glen Etive is een must-visit voor de James Bond fan, want deze glen komt ook voor in de film Skyfall van James Bond.

Glen Etive

Wil jij ook deze prachtige glens bezoeken? Boek dan hier je overtocht naar Newcastle en plan je reis door buitengewoon Schotland.

BEZOEK DFDS.NL ▸


Wesley

Geplaatst door

Functie: Marketing Executive

Geef een reactie