Northumberland is zo … wow!

Lindisfarne Island

Mijn liefde voor Groot-Brittannië is begonnen in Northumberland. Dat graafschap wordt ook wel The Secret Kingdom genoemd, een goed bewaard geheim dat eigenlijk zo dient te blijven. Maar als ik ergens enthousiast over ben, kan ik er niet over zwijgen. Daarom: Northumberland!

Om helemaal correct te zijn: het begon allemaal in 1978 aan het Gardameer in Italië. We stonden op de camping naast een familie uit Newcastle. Het volgende jaar gingen we op vakantie naar Schotland en bezochten we en route George, Judith en hun mooie dochters en lieten zij mij hun graafschap zien. Het is nooit meer gestopt. Sindsdien kom ik er twee, drie keer per jaar en vind ik dat allemaal nog veel te weinig.

Paradise

Alnwick Castle

Wat het is, in dat voormalige koninkrijk ten noorden van de Humber (North Humberland)? De machtige zandstranden én rotskusten, de schitterende burchten en kastelen, de pittoreske dorpjes en haventjes, de woeste en uitgestrekte hoogten. En de geschiedenis! Keizer Hadrianus die met zijn legioenen een Werelderfgoed-muur bouwde, Grace Darling die vanuit de vuurtoren op de Farne Islands een handvol drenkelingen redde, het christendom dat vanop Lindisfarne Island (Holy Island) Engeland overspoelde, de Engelsen die in 1513 op Flodden Field de Schotten in de pan hakten, het verband tussen Alnwick en de Titanic (dat is een doordenkertje, hé?).

Ik kom er zo graag, vooral buiten het toeristische hoogseizoen en tijdens de week. Rust in het kwadraat, gezellige herbergen, lekker (jaja) eten. Dan ga ik wandelen in de Cheviots of langs de Muur van Hadrianus, of op het strand van Ross. Dan loop ik heel Lindisfarne Island rond of boek ik een boottrip naar de zeehonden op Longstone Island. Dan koop ik boeken bij Barter Books en bezoek ik het huis van uitvinder en staalmagnaat William Armstrong. Voor ’s avonds ga ik haggis kopen – een beetje Schots mag hier wel – bij die slager in Berwick Upon Tweed. Daarna val ik in slaap bij het knetterende haardvuur.

Northumberland is zo wow voor mij.

BEZOEK DFDS.NL ▸


Dirk Musschoot

Geplaatst door

Functie: eindredacteur bij de Belgische krant Het Nieuwsblad en schrijver

Geef een reactie