Noord-Schotland: John O’Groats

John O’Groats - de meest noordelijke punt van Schotland

Er is al zoveel geschreven over de meest Noordelijke punt van Groot-Brittannië: John O’Groats. Persoonlijk was ik niet zo onder de indruk en vond het vooral een ware ‘tourist trap’. Indrukwekkender was de 15 min. lange kustwandeling die je kunt maken. Langs diepe kloven waar veel zeevogels nestelen, via uitgestrekte weilanden met schapen naar de ‘Duncansby stacks’. Deze 60 m. hoge natuurlijk gevormde pilaren in zee lijken bijna onwerkelijk.

Van maanlandschap naar hoge bergen

Indrukwekkende kliffen bij Durness

Vanaf John O’Groats reden wij de schitterende route langs de Noordelijke kust naar het westelijker gelegen plaatsje Durness. Deze spectaculaire weg met 80 (!) bochten is van een bijzonder natuurschoon.

Je weet niet wat je ziet, soms een verlaten maanlandschap, dan weer een uitgestrekt wad met altijd de hoge bergen van de westkust op de achtergrond. Bij Kyle of Tongue passeren we een zee-inham waarlangs zandstranden en kliffen elkaar afwisselen.

Op weg naar Loch Eriboll, reden we over een hoogvlakte met prachtige vergezichten met afwisselend mooie baaien verscholen tussen de rotsen met stralend witte stranden en turquoise zeewater. Ik wil hier nooit meer weg: wat prachtig is het hier!

Onderweg naar Durness

Op weg naar Loch Eriboll

Om in Durness te komen moesten we om Loch Eriboll heenrijden. Een prachtige route met vele haarspeldbochten. We rijden vanaf de hoogvlakte zo naar de oever van het meer. Met werkelijk schitterende uitzichten op de ruige kust en het fjord-achtige meer. Loch Eriboll is de diepste zeearm van Groot-Brittannië die in WO II dienst deed als schuilplaats voor oorlogschepen.

Het is hier waanzinnig mooi! Ik denk dat er weinig plekken in Schotland zijn die me zo de adem benemen. Durness zelf is een camper walhalla, met een prachtige camping met uitzicht op zee en de indrukwekkende kliffen.

Vergeet niet Smoo Cave en Cape Wrath te bezoeken. Smoo Cave is een grot uitgeslepen door de zee. Een rivier stroomt van bovenaf de grot in en vormt zo een spectaculaire waterval. Indrukwekkend is Cape Wrath, een afgelegen kaap en de meest noordwestelijke punt van Groot-Brittannië.

Overnachten nabij John O’Groats

Op zoek naar een bijzonder overnachtingsadresje vlakbij John O’Groats? Ik verbleef in Burnside Cottage, een luxe Bed & Breakfast. Er zijn mooie ruime kamers en de eigenaren zijn erg vriendelijk.

FERRY NAAR IJMUIDEN ▸


Ilona

Geplaatst door

Functie: Product & Yield executive

Geef een reactie