Newcastle & Glasgow

Newcastle Cruise - bezoek Newcastle

Newcastle-upon-Tyne of kortweg Newcastle: een stad in het noordoosten van Engeland die voor een ieder een fantastisch verblijf belooft. Je kunt bijvoorbeeld gaan shoppen met je beste vriendin in het grootste winkelcentrum van Europa. Of je kunt naar Grainger Market: een markt in een 19e eeuws pand in het centrum van Newcastle. Ben je meer een voetballiefhebber? Een wedstrijd van de ‘Magpies’ (‘Eksters’) oftewel Newcastle United mag je dan zeker niet aan je neus voorbij laten gaan.

Van Newcastle naar Glasgow

De stad Newcastle is uitstekend te bezoeken met de Newcastle Cruise vanuit IJmuiden en laat ik dit nu juist hebben gedaan! Vanuit Newcastle is een uitstapje naar de prachtige stad Glasgow ook zo gemaakt. Het ligt op zo’n tweeëneenhalf uur rijden van Newcastle. Eerst ga je op je gemak rondstruinen in het prachtige Engelse Newcastle om je daarna op indrukwekkend Schots grondgebied te begeven, over de Muur van Hadrianus, ofwel Hadrian’s Wall: een verdedigingsmuur die door de Romeinen is gebouwd.

Glasgow – romantiek en mysterie

Glasgow

In Glasgow komen romantiek en mysterie samen en de stadsgezichten hebben er veel weg van een literair sprookje. Ik heb er onder andere de universiteit bezichtigd. De aanblik ervan deed me sterk denken aan het beeld dat J.K. Rowling oproept van de tovenaarsschool in haar Harry Potter-reeks. Het Mackintosh House was voor mij echter de kers op de taart: architectuur in art-nouveaustijl, het absolute summum voor de liefhebbers! Het enige waar je in Glasgow aan moet wennen is de Schotse tongval. Als je in het begin het Schots hoort, dan zou je willen dat er een gespecialiseerde tolk of vertaler Engels in de buurt was! Later went dit overigens wel enigszins.

Tyne Bridge & The Angel of the North

Tyne Bridge - Newcastle

Newcastle doet overigens zeker niet onder voor Glasgow: ook deze stad heeft namelijk fenomenale stadsgezichten. Wat dacht je bijvoorbeeld van het uitzicht vanaf de Tyne Bridge, de brug die Newcastle en Gateshead met elkaar verbindt, hoog boven de rivier de Tyne? Deze brug stamt uit 1928 en wordt nu tot één van de tien grootste bouwwerken van de stad gerekend.

En over bouwwerken gesproken: ‘The Angel of the North’ moet je ook zeker gezien hebben! Deze prachtige en indrukwekkende sculptuur van een engel van staal, ontworpen door Sir Antony Gormley, staat vlakbij Gateshead, triomfantelijk en hoog uittorenend over een grote vlakte, met vleugels met een spanwijdte van 54 meter, alsof ze over Noord-Engeland waakt. Het idee van dit kunstwerk is echter dat de engel over de gesneuvelde mijnwerkers waakt die eeuwen in het gebied hebben geploeterd en nooit meer teruggevonden zijn.

Wallsend – geboorteplaats van Sting

En tenslotte alle The Police-fans opgelet: een bezoek aan Wallsend mag zeker niet ontbreken tijdens je reisje naar Newcastle! Wallsend is een naburig gelegen dorpje in hetzelfde district als Newcastle en tevens de geboorteplaats van niemand minder dan de zanger van liedjes als “Walking on the Moon” en “Message in a Bottle”, namelijk: Gordon Matthew Thomas Sumner! Alle The Police- en Sting-fans weten natuurlijk over wie ik het heb. Zéér de moeite waard dus om vanuit Newcastle eens een bezoekje te brengen aan Wallsend als muzikale bedevaartstocht.

Ik raak niet uitgepraat over mijn verblijf. En er valt nog zoveel meer te ontdekken. De Newcastle Cruise is zeer eenvoudig en voordelig te boeken, dus wat let je!

Dit gastblog werd geschreven door Sebastiaan Kunst

NEWCASTLE CRUISE ▸


Geef een reactie