Newcastle ABC – van A tot Z

Angel of the North

Op dit blog schrijven we vaak over onze favoriete stad: Newcastle. Tijd om alle highlights van de stad eens op een rijtje te zetten. En hoe kun je dat nu beter doen dan met een traditioneel ABC-tje?

A – Angel of the North

Een stukje ten zuiden van Newcastle staat de Angel of the North. Een stalen standbeeld van een engel met gespreide armen. Zeker even een korte stop inplannen als je vanuit Newcastle naar het zuiden rijdt, want het is een indrukwekkend gezicht.

B – BALTIC Museum

Als je van musea houdt, zit je in Newcastle goed. Niet te missen is het BALTIC Museum. Dit (gratis) museum voor moderne kunst is gehuisvest in een oude meelfabriek en biedt wisselende exposities aan. Pak de lift naar de vijfde verdieping voor een waanzinnig uitzicht over de stad. Sla ook de museumshop niet over, téveel leuke hebbedingetjes voor thuis.

C – Chinatown

Chinatown

Chinatown is een bijzonder stukje Newcastle. De wijk bestaat uit zes straten en een van de highlights is de 11 meter hoge toegangspoort. Een plaatje om te zien. Sla een lunch in restaurant Chinatown Express niet over.

D – Dagtripjes

Ben je wat langer in Newcastle? Vanuit de stad kun je verschillende leuke dagtrips maken. Een paar tips: bezoek Durham, een gezellige studentenstad op een half uurtje rijden van Newcastle. Een uurtje naar het noorden ligt Alnwick Castle. Hier zijn de eerste twee Harry Potter films opgenomen en de bijbehorende tuin is schitterend.

E – Earl Grey

Earl Grey? Die van de thee? Jep, de theesoort is inderdaad naar deze Britse edelman/politicus genoemd. In hartje Newcastle – aan het einde van Grey Street – kun je zijn standbeeld vinden. Tip: beklim de 164 treden naar boven voor een mooi uitzicht over de stad.

F – Festivals

Newcastle is een echte festivalstad. Vooral in de zomer worden de leukste festivals georganiseerd. Voor een compleet overzicht kun je terecht op de website van NewcastleGateshead. Een paar van onze favorieten? Het jaarlijkse foodfestival EAT! in februari en “Enchanted Parks” in december, waarbij Saltwell Park ’s avonds wordt omgetoverd tot een waar lichtspektakel.

G – Gateshead

The Sage

De rivier de Tyne scheidt de stadsdelen Newcastle en Gateshead van elkaar. Enkele highlights van Gateshead zijn het BALTIC Museum en concertgebouw The Sage (ook wel liefkozend “de naaktslak” genoemd, als je het gebouw eenmaal hebt gezien, zie je waarom). In laatstgenoemde worden regelmatig de mooiste concerten georganiseerd.

H – Hoppings

The Hoppings is de grootste kermis van Europa. Ieder jaar in juni wordt The Town Moor (het grote park boven voetbalstadion St. James Park) omgebouwd tot kermisterrein. Met meer dan 300 attracties is dit de grootste kermis van Europa.

I – Inwoners (Geordies)

Goed, het is soms wat lastig om ze te verstaan, maar wat zijn de inwoners van Newcastle vriendelijk! Met wat oefening is het Geordie accent trouwens al wat beter te verstaan. Onthoud bijvoorbeeld dat de klank ‘au’ zoals in “town”, wordt uitgesproken als “oe”. “Town” wordt dus “Toen” en “Roundabout” wordt “Roendaboet”.

In dit filmpje leer je Geordie praten:

J – Jesmond

Op 1,5 kilometer van het centrum van Newcastle vind je de wijk Jesmond. In de typisch Engelse straatjes vind je de leukste speciaalzaken en boetiekjes waar je unieke koopjes scoort. Jesmond Dene is een sprookjesachtig mooi park in deze wijk, met veel groen, watervallen en meertjes.

K – Kasteel

Een kasteel ja. Want de naam Newcastle is natuurlijk niet zomaar uit de lucht komen vallen. Castle Keep is het kasteel dat de stad zijn naam gaf. Het kasteel is nog steeds te bezichtigen. Je leert er veel over de geschiedenis van de stad en vanachter de kantelen heb je een schitterend uitzicht over de stad.

L – Local tips

Inmiddels zijn wij van DFDS al zó vaak in Newcastle geweest dat we ons ook al een beetje “locals” voelen. Maar de echte locals kennen natuurlijk de allerbeste insider tips. Daarom vroegen wij locals Sophie en Catherine tips voor een bezoek aan de stad.

M – MiniCruise

MiniCruise naar Newcastle

Natúúrlijk staat de M voor MiniCruise, want dat is nu eenmaal de leukste manier om naar Newcastle te reizen. Je stapt in IJmuiden aan boord van onze cruiseferry en de volgende ochtend meert het schip aan in Newcastle. Je hebt de hele dag de tijd om de stad te verkennen en laat in de middag stap je weer aan boord. Een origineel weekend weg dus! En wil je wat langer blijven? Boek dan gerust een extra overnachting in een hotel in Newcastle.

N – North Shields

North Shields is waar de Noordzee overgaat in de river de Tyne. Als je hier bent, is het nog maar een klein stukje varen naar de ferryterminal. Op een zomerse dag is het aan te raden om richting North Shields te gaan. Je bent namelijk vlakbij Tynemouth, het strand van Newcastle.

O – Ouseburn

Ouseburn ligt op zo’n tien minuutjes wandelen van het centrum van Newcastle, maar het lijkt hier een totaal andere wereld. Vroeger was dit het industriële hart van de stad en dat zie je nog steeds terug. Verlaten fabrieken, loodsen… Het spreekt voor zich dat deze ruimtes zich perfect lenen voor een artsy publiek. Veel kunststudio’s hier dus, én veel graffiti. Voor foodies is Cook House een must-visit. Foodblogger Anna serveert hier zes dagen per week de meest fantastische gerechten uit haar mini-keuken. Ook is Ouseburn een leuke wijk voor kinderen, met kinderboerderij Ouseburn Valley Farm kinderboekenmuseum Seven Stories.

P – Pubs

Natuurlijk wordt er in Newcastle – net als in de rest van Engeland – veel bier gedronken. Vinden we helemaal niet erg, want er is maar weinig leuker dan een middagje doorbrengen in een echt Engelse pub, tussen de locals. Misschien heb je eerst wat moeite met het Geordie accent, maar na een pint spreek je het vloeiend, let maar op! Waar je moet zijn? Dit zijn de leukste pubs van Newcastle.

Q – Quayside

Zonsondergang aan de Quayside

Een bezoek aan Newcastle is niet compleet zonder een bezoek aan de Quayside. Lekker slenteren over de kade met uitzicht op de beroemde zeven bruggen over de rivier de Tyne. In dit centrale stukje stad is altijd wel iets te doen. ’s Zomers is er een stadsstrand, iedere zondag een markt…

R – Restaurants

Newcastle is een food-walhalla. Iedere maand wordt er wel een nieuw restaurant, leuk cafeetje of een andere foodie hotspot geopend. Natuurlijk houden we deze ontwikkelingen nauwlettend in de gaten en we hebben dan ook inmiddels een uitgebreide lijst met toffe restaurants en bars verzameld.

S – St. James’ Park

Fan van Newcastle United? Dan moet je natuurlijk even gaan kijken bij deze voetbaltempel. Je kunt er een rondleiding volgen (aanrader!) maar om je voetbalhart sneller te laten kloppen is het bijwonen van een potje echt Engels voetbal een must. Tip: check eens onze mogelijkheden voor een voetbalreis naar Newcastle.

T – Tyne

De rivier die de stadsdelen Newcastle en Gateshead scheidt. Als je een overtocht naar Newcastle maakt vaar je de laatste twintig minuten over deze rivier. Het is aan te raden om dan het dek op te gaan, voor een uitzicht over het industriële gedeelte van de stad.

U – Uitgaan

The Boiler Shop Steamer

Blijf je een nachtje in de stad? Ga dan zeker het nachtleven verkennen. Natuurlijk kun je een pub induiken of een van de clubs. Maar één keer per maand is er ook The Boiler Shop Steamer. Elke eerste vrijdag en zaterdag van de maand draait het hier om live muziek en eten & drinken. Iedere maand komen er weer andere Britse ‘street food’ restauranthouders die de avond culinair verzorgen. Daardoor is het iedere maand weer een verrassing.

V – Voetbal

Met twee voetbalclubs is Newcastle-Gateshead dé bestemming voor liefhebbers van het spelletje. Newcastle United & Sunderland zijn allebei actief in de Premier League. Live een wedstrijd zien? Check dan onze voetbalreizen eens.

W – Winkelen

Wij reizen regelmatig af naar Newcastle. Voor de sfeer, de toffe restaurants, een vleugje cultuur… Maar ook vooral om flink te shoppen. Want dat kan héél goed in deze Engelse stad. Grote winkelcentra, kleine boetiekjes, een meer dan 100 jaar oude markt… Je vindt het er allemaal. Check hier onze beste shoppingtips.

X – Xmas markt

Tijdens de kerstperiode wordt Newcastle omgetoverd tot een waar winterwalhalla. Niet te missen: de etalage van winkelcentrum Fenwick met ieder jaar een ander thema en natuurlijk de kerstmarkten.

Y – Yem

Slechts een van de woorden uit het soms vrij onverstaanbare Geordie accent. De betekenis? “Home”.

Z – Zee

North Shields

Newcastle ligt op slechts een half uurtje van het strand. Bij mooi weer een leuk uitstapje dus. Fish & Chips eten is hier natuurlijk een must. De lekkerste schijn je te eten bij Marshalls aan 33 Front Street. Elke zaterdag en zondag is er van 9 tot 14 uur trouwens een markt in het Tynemouth metro station. Veelal tweedehands spulletjes, dus lekker struinen!

Zin gekregen om met eigen ogen de onderdelen van dit ABC’tje te gaan zien? Check onze mogelijkheden voor een stedentrip naar Newcastle.

STEDENTRIP NEWCASTLE ▸


Sandra

Geplaatst door

Functie: Email & Social Media Marketeer

Geef een reactie