New Lanark – terug naar de 18e eeuw

New Lanark Visitor Centre - VisitScotland / Kenny Lam, all rights reserved

Tijdens een reisje naar Schotland vorig jaar kwam ik terecht in New Lanark. Het was een georganiseerde trip dus ik wist wel dat we hier naartoe zouden gaan, maar over de geschiedenis van het plaatsje wist ik nog niets. Een beetje ‘shaky’ (ik was vlak daarvoor met de huurauto tegen een muurtje aan gereden – oeps! Gelukkig geen schade…) reden we via een slingerende weg dit bijzondere plaatsje in en toen… Wauw!

Wat is dit plaatsje bijzonder mooi! New Lanark is een voormalig katoenspinnerij-dorp uit de 18e eeuw. Het is één van de zes locaties in Schotland die op de UNESCO Werelderfgoedlijst staan, dat zegt al genoeg toch?

New Lanark

New Lanark Visitor Centre - VisitScotland / Kenny Lam, all rights reserved

Je kunt gratis rondwandelen in het dorpje natuurlijk, maar als je meer wilt weten over de geschiedenis van dit bijzondere dorp is het aan te raden om een ‘passport ticket’ te halen bij het Visitor Centre. Je krijgt dan toegang tot verschillende gebouwen en attracties in het dorp. Een van de highlights is de Annie McLeod Experience, die het verhaal vertelt van het kleine meisje Annie, die in 1820 in New Lanark woonde. Ook de nog werkende molen en de Roof Garden zijn zeker een bezoekje waard.

Goed om te weten: in het dorpje zelf kun je niet parkeren, er is een gratis parkeerplaats buiten het dorp. Houdt er wel rekening mee dat de wandeling naar de auto op de terugweg vrij steil is!

Falls of Clyde

Waterval bij de Falls of Clyde - VisitScotland / Kenny Lam, all rights reserved

Calculeer zeker wat tijd in om de wandeling te maken naar de Falls of Clyde. Je bent zo’n 1,5 tot 2 uur onderweg, maar het is het waard. De watervallen zelf zijn mooi, maar de wandeling er naartoe niet minder! Je moet wel enigszins conditie hebben en goed ter been zijn, de wandeling is op sommige stukken steil.

Overnachten in New Lanark

Een nachtje (of langer) in New Lanark blijven? Doen! Er zijn een paar accommodaties bijvoorbeeld. Het modern ingerichte Mill Hotel is prachtig, evenals de naastgelegen appartementen die The Waterhouses worden genoemd. Je kunt ook kiezen voor het wat eenvoudiger Wee Row Hostel.

MEER INFO OVER HET MILL HOTEL ▸


Sandra

Geplaatst door

Functie: Email & Social Media Marketeer

Geef een reactie