Muzikaal bolwerk Newcastle – van Dire Straits tot Maximo Park

Ik zat in de taxi in Newcastle, toen de telefoon van de taxichauffeur afging. De muziek van zijn ringtone hoorde ik altijd in het Newcastle United stadion voordat de wedstrijd begon. Ik vroeg de chauffeur welk nummer het was en hij vertelde me dat het Local Hero was van Mark Knopfler (Dire Straits, uit Newcastle). Weer wat geleerd en natuurlijk meteen aan mijn Newcastle playlist toegevoegd.

Liverpool, Londen en… Newcastle!

Muziek van Britse bodem is al decennia lang invloedrijk. Denkend aan steden die een centrale plaats in de Britse muziek innemen, komen natuurlijk Liverpool en Londen bij velen als eerste naar voren. Bij muzieksteden denk je nou niet direct aan Newcastle. Toch heeft Newcastle een behoorlijke ‘track record’ als je kijkt naar de artiesten die hier vandaan komen, of nog steeds wonen.

In de 60’s zijn vooral The Animals en The Shadows (Hank Marvin) bekend. In die periode heeft Jimi Hendrix ook een aantal jaren in Newcastle rond gehangen om inspiratie op te doen. Hij trad vaak op straat op in de wijk Heaton. In de 80’s zijn The Dire Straits, AC/DC (Brian Johnson), The Pet Shop Boys (Neil Tennant) en Sting grote namen in de popmuziek geworden.

Muziek Newcastle – The Lighthouse Family & Coldplay

Weer een decennium later doet The Lighthouse Family weer van zich spreken. Als muziekliefhebber is een artiest zien optreden in de plaats van herkomst altijd een unieke ervaring. Artiesten willen het ‘eigen’ publiek graag iets extra´s geven. Gelukkig kan je in en om Newcastle de Britse artiesten regelmatig bewonderen. De gevestigde orde treedt vaak op in de Metro Radio Arena of het Stadium of Light in Sunderland.

Newcastle – toffe festivals

Af en toe geven grote namen ook nog kleine, intieme optredens in prachtige muziekzalen. The O2 Academy, The Cluney, The Sage, stuk voor stuk prachtige locaties waar je gegarandeerd een Britse artiest een ‘best performance ever’ kunt zien geven.

Ben je meer een festivaltype dan is het goed om het Evolution Festival  in de gaten te houden. Ieder jaar in juni wordt er een te gek 2-daags festival aan de oevers van de rivier the Tyne gehouden. Artiesten als The Wombats, Duffy, The Streets stonden stonden hier al in de line-up. Een nieuwkomer die je de komende jaren in de gaten moet houden is de band Maximo Park. Vorig jaar traden zij op tijdens het evolutionfestival.

Zou deze band uit Newcastle de volgende in het rijtje The Animals – The Dire Straits – Sting worden? Newcastle heeft voor de ware muziekliefhebber regelmatig iets leuks op het programma staan dus zet een bezoekje zeker op je wishlist!

STEDENTRIP NAAR NEWCASTLE ▸


Celest

Geplaatst door

Functie: Head of Campaign Management

Geef een reactie