Mull – waanzinnig landschap en een rijke historie

Tobermory

Hoge bergtoppen en spectaculaire vergezichten? Check. Een rijke geschiedenis? Check. Volop wildlife? Check. Het bijzondere Schotse eiland Mull biedt het allemaal. Een ideale bestemming voor wie op zoek is naar rust temidden van een adembenemende natuur.

Tobermory – de hoofdstad van Mull

Vissersstadje Tobermory is de hoofdstad van Mull. De kleurrijke huizen langs het water geven de stad een vrolijk aanzien. Dé attractie in Tobermorey zijn de boottochten. Dagelijks kun je er op uit trekken om dolfijnen, walvissen en ander wildlife te spotten. Het kleinschalige – en gratis – Mull Museum is een bezoekje waard voor wie geïnteresseerd is in de interessante geschiedenis van het eiland. Mull wordt al sinds 3000 voor Christus bewoond, dus je kunt wel stellen dat het eiland een lange geschiedenis kent.

Het bijzondere landschap op het eiland Mull

Kastelen en Standing Stones

Die rijke geschiedenis van het eiland komt onder andere terug in de 6 (!) kastelen die het eiland rijk is. De bekendste zijn Duart Castle en Glengorm Castle. Die laaste zou niet misstaan in een Disneyfilm! Om Glengorm Castle kun je prachtige wandelingen maken, het kasteel zelf is helaas niet open voor bezoekers. Duart Castle is dat wel en sla dit zeker niet over. Het uitzicht vanaf de top is adembenemend en ook kom je hier veel te weten over de Maclean-clan en de rol die het kasteel speelde tijdens invasies door de Vikingen.

Een bezoek aan Mull is niet compleet zonder een trip naar de Lochbuie Standing Stone Circle, een mysterieuze steencirkel uit de Bronstijd. Naast deze cirkel zijn er op het eiland ook diverse losse ‘Standing Stones’ te vinden, vaak goed verborgen in bosrijke omgeving en enkel te voet bereikbaar.

Koeien op het strand - alleen in Schotland!

Wildlife op Mull

Het wildlife van Mull is waanzinnig. Aan land (edelherten, otters, damherten…), maar vooral in zee kun je hier bijzondere dieren tegenkomen. Walvissen, haaien, dolfijnen en als je geluk hebt kun je zelfs orka’s spotten. Ook de op een na grootste haai – de reuzenhaai – leeft hier. En waar zee is, zijn vogels, dus voor vogelliefhebbers is het hier een paradijs. Onder andere de fotogenieke papegaaiduiker laat zich hier regelmatig zien, evenals de Jan van Gent met zijn gele kop.

Zonsondergang over Tobermory

Hoe kom ik op Mull?

Uiteraard neem je eerst de ferry van IJmuiden naar Newcastle. Mull is daarna het makkelijkste te bereiken door de ferry te nemen vanaf Oban naar Craignure. Vanuit Newcastle is het zo’n vijf uur rijden naar Oban. Het is aan te raden om tussendoor één of meerdere overnachtingen te plannen in bijvoorbeeld Lochend Chalets in het schitterende nationale park Loch Lomond & The Trossachs.

Er gaan ook ferry’s tussen Lochaline en Fishnish en van Kilchoan naar Ardnamurchan.

OVERTOCHT IJMUIDEN - NEWCASTLE ▸


Sandra

Geplaatst door

Functie: Email & Social Media Marketeer

Geef een reactie