Mijnheer en mevrouw Watts

Watts Gallery

Slechts één museum in Groot-Brittannië is helemaal aan één kunstenaar gewijd: Watts Gallery in Compton nabij Guildford in Surrey. Als je daar dan toch bent, moet je zeker ook eens kennismaken met de vrouw van de kunstenaar.

Als je via de A3 van de ring rond Londen (M25) naar Portsmouth rijdt, zul je ter hoogte van Guildford grote bruine wegwijzers zien die je attent maken op het bestaan van Watts Gallery. Je mag ze volgen, die wegwijzers, want ze leiden je naar een paradijsje.

Watts Gallery in Compton

Watts Gallery - Compton

Schilderijen van George Frederic Watts (1817-1904) bevinden zich vandaag in Tate Gallery en in de National Portrait Gallery. Er waren in 1904 nog genoeg schilderijen over om er een heel (en nieuw gebouwd) museum mee te vullen. Dat werd Watts Gallery in Compton. Het museum ging open vier maanden voor de dood van de schilder, die overigens ook beeldhouwer was. Afgietsels van zijn fenomenale Physical Energy, een reusachtig paard met daarop een man die zijn ogen beschermt tegen de zon, staan in Kensington Gardens in Londen én in Kaapstad in Zuid-Afrika. Het origineel zie je in Watts Gallery. Mijn favoriete schilderij van Frederic Watts is Found Drowned, een verdronken meisje voorstellend op de oever van de Theems. Zo mooi (en triest).

Begraafplaats

Als je in Compton bent, moet je zeker op de plaatselijke begraafplaats naar Watts Cemetery Chapel. Frederic Watts’ vrouw Mary was ontwerpster en pottenbakster en heeft de bakstenen kapel op de begraafplaats helemaal bewerkt in een adembenemende combinatie van art nouveau met Keltische, romaanse en Egyptische invloeden. Compton cemetery, waar zowel Frederic Watts als zijn vrouw Mary begraven liggen, bulkt voorts van de art nouveau-grafstenen en –kunstwerkjes. Rij er zeker een eindje voor om. Je zult er geen spijt van krijgen.

Watts Gallery en Watts Cemetery Chapel in Compton liggen op ongeveer twee uur rijden van Dover.

BEZOEK DFDS.NL ▸


Dirk Musschoot

Geplaatst door

Functie: eindredacteur bij de Belgische krant Het Nieuwsblad en schrijver

Geef een reactie