Middeleeuws Wales – de mooiste kastelen van Wales

Middeleeuws Wales

Tijdens de dertiende eeuw was Wales net als Schotland in het bezit van de Engelsen. Koning Edward de Eerste heerste vrijwel over heel Groot-Brittannië en onderdrukte de volkeren uit Wales & Schotland. Om zijn macht en onaantastbaarheid te uiten liet Edward vrijwel onneembare kastelen bouwen op strategische punten. Deze zogenoemde ‘Iron Ring’ van kastelen in Wales is meer dan indrukwekkend en zeker een bezoek waard.

Harlech Castle

Harlech Castle is één van de kastelen, onderdeel van de ‘Iron Ring’. Het kasteel kent de langste belegering uit de historie van Groot-Brittannië. De belegering duurde zeven jaar en het lied ‘Men of Harlech’ klinkt zelfs vandaag nog in de rugbystadions van Wales. Harlech is net als vele anderen kastelen uit deze tijd voorzien van meerdere muren. Dit in opdracht van Edward die zijn kastelen zo nog moeilijker in te nemen maakten. Het kasteel is gelegen op een hoge heuvel waarvandaan je een schitterend uitzicht hebt over nationaal park Snowdonia.

Caernarfon Castle

Kastelen Wales - Caernarfon Castle

Caernarfon Castle is één van de best bewaarde kastelen uit de onderdrukking van de Engelsen. In tegenstelling tot bijna alle andere kastelen heeft Caernarfon geen ronde kasteeltorens maar zeshoekige torens. Vergeet bij een bezoek aan dit kasteel zeker niet de Royal Welch Fusiliers Museum te bezoeken die gevestigd is in de twee hoofdtorens. Ook in de Romeinse tijd stond hier al een fort en ook King Edward zag de strategische voordelen van deze plek.

Carreg Cennen Castle

Carreg Cennen Castle lijkt vanaf een afstand een oude ruïne. Tijdens de oorlog tussen Wales en Engeland is een groot deel van dit kasteel vernietigd.  Het kasteel kent nog een natuurlijke grot onder zich die met een te huren fakkel goed begaanbaar is. Wanneer je het kasteel betreed schrik dan niet van de boerderijdieren die je kan tegenkomen. Het kasteel wordt namelijk vandaag de dag ook gebruikt als kleine boerderij.

Beaumaris Castle

Beaumaris Castle is het laatste fort dat Edward de Eerste liet bouwen om zijn ‘Iron Ring’ compleet te maken. Jammer genoeg voor hem maakte hij zijn laatste bouwwerk niet mee. Dit voornamelijk doordat de Schotten in opstand kwamen tegen de Engelsen en de focus van Edward dus niet op Wales lag. Beaumaris is heel symmetrisch en voorzien van een diepe slotgracht. Ook in dit kasteel liet Edward meerdere muren bouwen om het fort nog moeilijker inneembaar te maken. Tijdens de bouw van Beaumaris werd de bevolking ‘vriendelijk’ gevraagd 12 km op te schuiven met hun dorp.

Conwy Castle

Conwy Castle - de mooiste kastelen van Wales

Misschien wel het meest indrukwekkend is Conwy Castle. Edward zag dit kasteel als de parel van zijn ‘Iron Ring’ en besteedde dan ook 15.000 Britse ponden hieraan uit wat in die tijd heel veel geld was. Conwy is niet als alle andere kastelen opgebouwd in meerdere muren. De buitenste muur is en was zo indrukwekkend dat het niet genoodzaakt was nog binnenmuren te bouwen. Een bezoek aan Conwy is zeker de moeite waard. Niet alleen is het kasteel nog in schitterende staat ook het uitzicht over de zee en de achterliggende bergen is adembenemend.

De overtocht naar Wales en zijn middeleeuwse kastelen maak je natuurlijk aan boord van één van de DFDS schepen.

OVERTOCHT NAAR ENGELAND ▸


Geef een reactie