Hoe is het om te wonen in Newcastle? We vroegen het Anne!

IMG_4208

De Nederlandse Anne woont sinds anderhalf jaar in Newcastle. Nu kennen wij de stad inmiddels goed omdat we er regelmatig een kort tripje naartoe maken. Maar hoe is het nu om er daadwerkelijk te wonen en te werken? We vroegen het Anne!

Wat leuk dat je in Newcastle woont! Hoe ben er terechtgekomen?

In november 2014 ben ik, via een paar omzwervingen, in Newcastle upon Tyne terechtgekomen, waar ik nu woon en werk.

Na mijn rechtenstudie aan de Universiteit van Tilburg, ben ik naar London gegaan om daar een jaar te studeren. Mijn eerste buitenlandse uitwisseling (naar Mexico) was niet goed verlopen en ik wilde graag de ervaring van het studeren in het buitenland meemaken. London was, en is nog steeds, een van mijn favoriete steden, dus dit was een veilige keuze! Na mijn studie heb ik geprobeerd om een baan te vinden in de stad, maar dit lukte niet binnen de tijd die ik mezelf daar voor had gegeven, terug naar Nederland dus.

Ik ben een jaar werkzaam geweest in de Tweede Kamer, wat een ontzettend leuke tijd was, maar toen ik gevraagd werd voor een baan in London, kon ik niets anders doen dan deze met beide handen aanpakken! Twee jaar lang heb ik met plezier in de stad gewoond en gewerkt, totdat het bedrijf, en dus ook mijn baan, ophield te bestaan. Ik stond weer voor een moeilijke keuze, blijven in London of terug naar Nederland? Wat wilde ik nu echt?

Uiteindelijk ben ik teruggegaan naar Nederland, met een ticket naar Australië in mijn inbox. Ik was tijdens mijn studie al een paar weken in Australië geweest en ik wilde altijd nog eens terug voor een langere tijd. Ik heb een prachtige reis gemaakt, heel veel leuke mensen ontmoet, onvoorstelbaar mooie dingen gezien en meegemaakt.

Terug in Nederland kon ik niet echt mijn draai vinden, ik miste de internationale omgeving  waar ik jaren in had gewoond. Aan het einde van de zomer in 2014 ben ik teruggekeerd naar London, maar vanwege de hoge levenskosten werd het al vrij snel duidelijk dat ik mijn ogen open moest houden voor andere plaatsen. Ik was een aantal keer in Newcastle geweest en vond het een hele leuke stad, een stuk kleiner dan London, maar wel met een leuke buzz! Ik vond een baan en ben in november 2014 verhuisd. Een sprong in het diepe, maar een goede beslissing!

Kun je iets vertellen over hoe je leven in Newcastle eruit ziet qua wonen en werken?

Het bedrijf waar ik werk is een grote IT recruiter die zich ook op de Nederlandse markt begeeft. Ik maak deel uit van het Benelux team en spreek dagelijks telefonisch met Nederlandse klanten en professionals. Alhoewel ik in Engeland woon, spreek ik dus gewoon hele dagen Nederlands voor mijn werk!

Als recruitment consultant maak ik lange dagen. In de avonden ga ik graag sporten, hardlopen aan de Quayside of ik volg een yogales bij Yogalilies. In het weekend spreek ik graag met vrienden af om wat te gaan drinken of iets te gaan doen. De kust is een half uurtje met de metro, dus we gaan regelmatig naar zee.

Wat doe je het liefst in je vrije tijd?

IMG_5109

Ik sport graag en ik ga graag even de stad in voor een kop koffie met vrienden. Daarnaast vind ik het leuk om in het weekend een bezoek te brengen aan Grainger Market, een food market in het centrum, waar ook een aantal bijzondere winkeltjes te vinden zijn, voorbeelden zijn: “mmm..glug”, dat verschillende biersoorten verkoopt aan de ene kant van de winkel en kitchen essentials (kruiden, olie en pasta) aan de andere kant. Ook Pumphrey´s Coffee Centre is er gevestigd, een winkel die een groot aantal verschillende koffie(bonen) en thee aanbiedt, inclusief een koffiebar.

Als weekend explorer probeer ik ook zoveel mogelijk van de omgeving te zien. Hoewel ik hier nu al anderhalf jaar woon, ben ik toch nog vaak een toerist! Ik vind het leuk om verschillende plaatsen, zoals Durham, York of Harrogate te bezoeken en de transportlinks zijn hiervoor ook goed.

Wat vind je van de Geordies?

De Geordies zijn hele warme, vriendelijke mensen. De meeste Geordies zijn erg gehecht aan en trots op hun woonplaats en vaak zijn de familiebanden sterk, wat me regelmatig doet denken aan mijn Brabantse wortels! Het zijn hardwerkende mensen met een positieve instelling.

Daarnaast zijn ze vrij onbevangen en houden ervan om uit te gaan, ongeacht de leeftijd! Het zorgt vaak voor een mooie mix van jong en oud in de restaurants en pubs. De omgeving is niet de meest welvarende van Engeland, maar ze weten hier zeker hoe je moet genieten van het leven!

Wat vind je het grootste verschil tussen de Nederlandse en Engelse cultuur?

Het grootste verschil vind ik nog altijd dat je hier niet even bij iemand “op de koffie” gaat. Het sociale leven speelt zich veelal buiten huis af, in een koffiezaakje of in de kroeg. 

Wat vind je de mooiste Engelse uitdrukking?

Niet helemaal hetzelfde als de Nederlandse versie, maar de Engelse variant van “Achter de wolken schijnt de zon” vind ik erg mooi. Ze zeggen hier “Every cloud has a silver lining”. Daarnaast ben ik  “Aye man” en andere Geordie uitdrukkingen ook gaan waarderen!

Welke Nederlandse gewoonte heb jij mee naar Newcastle genomen?

IMG_4785

Een van de eerste dingen die ik heb gekocht in Newcastle was een fiets. Een oer-Hollandse oma-fiets, ik moet hard trappen om de heuvels op te klimmen! Als toerist kun je fietsen huren bij de Cycling Hub aan de Quayside, een leuke en sportieve manier om meer van de omgeving te zien.

Daarnaast doen we regelmatig met de Nederlanders en Belgen op het werk een Hema bestelling om onze collega´s te laten kennismaken met drop en andere lekkernijen! Ik ben ook nog steeds fan van een boterham met kaas! 

Wat mis je het meest uit Nederland?

Ik denk dat ik net zoals de meeste Nederlanders in het buitenland vooral mijn familie en vrienden mis. Je kan niet zomaar even langsgaan en dat is soms lastig. 

Heb je ooit een culturele blunder gemaakt?

Niet dat ik weet! Ik had in het begin wel wat moeite met het accent, maar daar ben ik inmiddels aan gewend geraakt!

Wat zou je elke bezoeker aanraden in Newcastle te gaan doen?

IMG_4230

Ik kom graag in het centrum van de stad. Er zijn verschillende plaatsen waar je goed met vrienden kan afspreken. Voor een koffie of thee met iets lekkers ben ik graag bij Olive & Bean, Cafe Royale of Quilliam Brothers’ Teahouse.

Daarnaast ben ik graag aan de Quayside, vooral in de zomer is het leuk vanwege het kleine stadsstrand dat wordt opgebouwd. Je hebt vanuit daar ook een goed uitzicht op de vele bruggen die Newcastle rijk is. Voor vele barretjes kun je naar Jesmond en mocht je een liefhebber zijn van cocktails dan is The Botanist, midden in het centrum van de stad, een goede plek. En natuurlijk St. James’s Park voor de voetballiefhebber!

Newcastle heeft voor ieder wat wils. Er is een groot winkelcentrum, er zijn verschillende musea en galerijen, onder andere de Biscuit Factory, waar je ideeën op kan doen of kunst kan kopen. Op een klein half uurtje met de bus kun je de Angel of the North bezoeken, een groot kunstwerk dat het noorden zou moeten beschermen. Een stukje verder met de bus ligt Durham, een leuk, klein stadje met een prachtige kathedraal. Ook Tynemouth of Whitley Bay zijn leuk om te bezoeken. Beide liggen aan zee en je kunt er geheel op z’n Engels een goede Fish&Chips eten.

Hoe ziet een typisch avondje uit er in Newcastle uit?

De meeste avonden hier kennen een hoog alcoholgehalte. Het is een jonge stad met veel studenten die van pub naar pub gaan om later te gaan dansen. Het is ook een populaire bestemming voor vrijgezellenfeesten. Er zijn een groot aantal restaurants, dus een goede maaltijd met een afsluiter in een cocktailbar is ook een keuze.

Wat is dé nationale sport waar je over moet kunnen meepraten om er echt bij te horen?

Voetbal. De support voor Newcastle United is groot hier en met het stadion midden in de stad kun je op een zondagmiddag de supporters goed horen. Het wedden op sportwedstrijden is ook populair, of het nu voetbal is of paardenraces. Een goede uitkomst geeft weer reden voor een avondje in de kroeg!

MINICRUISE NEWCASTLE ▸


5 Reacties Schrijf een reactie

 1. Hallo Anne,
  Erg leuk om te lezen allemaal.
  Ik ga vanaf september voor 5 á 6 maanden naar Newcastle voor een master aan de universiteit. Heb jij nog tips of ideeën om aan een kamer te komen. Het liefst heb ik een gemeubileerde studio/kamer in het centrum. Waar kan ik het beste tercht om te zoeken? en wat kan ik het beste doen om te adverteren?
  Alvast mijn dank.

 2. Hoi Anne,

  Ik hoop dat je dit bericht leest. Ik organiseer namelijk een studiereis voor 1e jaars toerisme studenten naar Newcastle (direct na de Pasen), zou ik misschien in contact met je kunnen komen? Wellicht is het leuk dat je iets zou kunnen vertellen over je ervaringen?

 3. Hallo Anne,
  Leuk om te horen, wij gaan al 4jaar naar Scotland wat een mooi land is het kippenvel krijgen wij als wij de Glen coe binnen rijden. 2018 gaan wij er wonen wij nemen een bestaand B&B over heel spannend en een uitdaging. Mijn vraag is wat moet je allemaal regelen bank, ziekenfonds in schrijven gemeente huis. Anne kun jij ons wat tips geven. Groetjes Hans

 4. Leuk stukje.
  Ik kom uit Newcastle en woon nu in Nederland. Ik ga zo vaak als het kan terug naar Newcastle. Naar mijn familie. Heel herkenbaar, alles wat je benoemd!

Geef een reactie