Lindisfarne, een ‘heilig’ eiland

De weg naar Holy Island

Er is één plek in Engeland waar ik minstens één keer per jaar naartoe moet: Holy Island of Lindisfarne Island. Een eiland met een dorp, een kasteel, een abdijruïne en een geschiedenis van vijftienhonderd jaar.

Ligging Lindisfarne

Lindisfarne ligt in de Noordzee, vlakbij Berwick upon Tweed, de meest noordelijke stad van Engeland. Een uurtje rijden vanuit Newcastle. Het eiland is vanaf de A1 bereikbaar via een weg die enkel bij eb toegankelijk is. Op die weg wordt genoeg gewaarschuwd voor de gevaren van het inkomende getij, maar toch zijn er altijd weer automobilisten die zich laten verrassen en moeten worden gered.

Bedevaartsoord Holy Island

Holy Island Castle

Dat Lindisfarne Island ook Holy Island wordt genoemd, heeft alles te maken met koning Oswald van Northumberland. Die bekeerde zich in de 7de eeuw tot het christendom en liet de monnik Aidan op Lindisfarne een abdij bouwen om daar vandaan zijn koninkrijk te onderhouden. Aidan werd de eerste bisschop van Northumberland. De zesde was een zekere Cuthbert. Die stierf in 687. Toen de monniken elf jaar later zijn lichaam opgroeven, bleek het nog intact. Dat zette hen ertoe aan de zogenaamde Lindisfarne Gospels te maken: een van prachtigste vroegmiddeleeuwse kunstwerken ter wereld. Lindisfarne Island werd Holy Island en een druk bezocht bedevaartsoord. Toen in 793 de Vikingen Holy Island onder de voet liepen, vluchtten de monniken met het lichaam van Cuthbert. Na tweehonderd jaar begroeven ze hem op een heuvel nabij de rivier Wear. Op die plek staat vandaag Durham Cathedral.

Kasteel

Lindisfarne Priorij

Lindisfarne Priory is een pittoreske abdijruïne. In het dorpje Lindisfarne (waar het op zomerse dagen onwijs druk kan zijn) vind je een handvol gezellige pubs. In het in onbruik geraakte haventje liggen wat boten te vergaan en op het uiterste puntje van de baai van Lindisfarne staat een klein fort dat ruim honderd jaar geleden door de beroemde architect sir Edwin Lutyen tot woonhuis werd verbouwd. De kleine tuin van het kasteel is van de al even beroemde tuinontwerpster Gertrude Jekyll.

Vlakbij het kasteel vind je oude kalkovens en wie het eiland helemaal wil rondwandelen, heeft genoeg aan een uurtje of twee. Net op tijd om voor het inkomende getij weer weg te zijn …

Overtocht naar Newcastle

Zelf Holy Island en zijn rijke historie ontdekken? Reserveer dan vandaag nog een overtocht van IJmuiden naar Newcastle. Vanaf de haven van Newcastle is het nog maar een uurtje rijden naar Holy Island.

Alvast veel plezier in Lindesfarne! Bekijk mijn vorige blog om nog meer over deze regio te lezen.

De boeken van Dirk Musschoot zijn te koop via Bol.com

BEZOEK DFDS.NL ▸


Dirk Musschoot

Geplaatst door

Functie: eindredacteur bij de Belgische krant Het Nieuwsblad en schrijver

Geef een reactie