Een leeg huis… Belsay Hall

3

Belsay Hall in Northumberland moet een prachtig landhuis zijn geweest. Tot het in de jaren 70 ten prooi viel aan houtrot en grote delen van het huis moesten worden gestript. Zo staat het gebouw er vandaag bij: helemaal leeg. Het is een beetje spooky, maar daar houden we wel van, niet?

Toen in het begin van de 19de eeuw Belsay Castle onleefbaar werd – verwarm zo’n middeleeuwse woning maar eens – bouwde sir Charles Monck op zijn domein een nieuw landhuis, Belsay Hall. Mijnheer Monck had wat met Griekenland en liet in zijn huis heel wat Griekse elementen inbouwen, vooral friezen en dorische zuilen. De zuilengalerij middenin het huis is vandaag nog steeds adembenemend. John Dobson was de architect van het huis – in het centrum van Newcastle is een straat naar hem genoemd.

Belsay Hall – een lege doos

2

Toen het bediendenkwartier van Belsay Hall in de jaren 70 van de 20ste eeuw ten prooi viel aan houtrot, moest al dat hout er worden uitgehaald. Er was geen geld om Belsay Hall te restaureren en het huis werd overgedragen aan English Heritage. Er was één voorwaarde: het huis mocht niet worden heropgebouwd.

En zo komt het dat bezoekers aan dit statige landhuis vandaag in een lege doos terechtkomen. Dat is niet oninteressant, want daardoor gaat alle aandacht naar de bijzondere architectuur. Op oude foto’s in de uitstekende bezoekersgids kun je zien hoe de interieurs er hebben uitgezien. De hele inboedel is met de jaren onder meer door erfenissen verspreid over de nazaten van de laatste eigenaars van Belsay: de familie Middleton.

Steengroevetuin

Belsay Hall

Zo leeg Belsay Hall is, zo vol is de prachtige tuin van het domein. De Quarry Garden is een must-see. Deze tuin is ingericht in de steengroeve waaruit destijds de stenen zijn gehaald om Belsay Hall te bouwen. Na een eindje wandelen kom je ook bij de ruïne van Belsay Castle. Een plaatje!

Belsay Hall ligt op een uurtje rijden van de ferryterminal in Newcastle.

FERRY NAAR NEWCASTLE ▸


Dirk Musschoot

Geplaatst door

Functie: eindredacteur bij de Belgische krant Het Nieuwsblad en schrijver

Geef een reactie