Leeds Castle: The loveliest castle in the world

Leeds Castle

Wat is er waar van de reclameslogan The loveliest castle in the world? In het geval van Leeds Castle: véél! Leeds Castle is een ronduit prachtig kasteel. Het staat in een mooi landschap (en een mooie tuin) en het bulkt van de geschiedenis. Ook in de winter is Leeds Castle een fijne bestemming.

Vooraf toch even dit: Leeds Castle staat niet in Leeds in Yorkshire maar in het hartje van het graafschap Kent in het Zuidoosten van het land. Het is maar dat je niet helemaal verkeerd rijdt. Het kasteel is erg makkelijk te bereiken. Het bevindt zich op slechts enkele minuten rijden van de uitrit Maidstone East op de M20, de snelweg van Dover naar Londen.

Koninginnen

Er zit veel ‘koninklijks’ aan dit kasteel. De eerste burcht dateert van 1119 en werd 150 jaar later gekocht door koningin Eleonora van Castilië, de vrouw van koning Edward I. Leeds Castle was een zogenaamde dower: zes middeleeuwse koninginnen kregen het bij hun huwelijk cadeau om te gaan wonen mochten zij hun echtgenoot overleven.

Leeds Castle

Hendrik VIII liet het kasteel fors verbouwen en in 1926 kwam het in privéhanden. De laatste bewoner was Lady Baillie, die haar hele leven wijdde aan de restauratie en de instandhouding van haar kasteel. Toen zij in 1974 overleed, had ze bepaald dat Leeds Castle altijd voor het publiek toegankelijk zou moeten zijn. En zo geschiedde. Je ziet Lady Baillie en haar dochters op een schilderij in de bibliotheek.

Vredesgesprekken

De geschiedenis van Leeds Castle is daarmee niet gedaan. In 1978 vergaderden de ministers van Buitenlandse Zaken van Israël, Egypte en de VS er om de vredesakkoorden van Camp David voor te bereiden. In 1998 zaten de ministers van Milieu van de rijkste industrielanden er rond de tafel en in 2004 werden er vredesgesprekken voor Noor-Ierland gehouden. Je kunt de vergaderzaal bezoeken waarin al deze geschiedenissen werden geschreven.

Voorts: prachtige (Vlaamse) wandtapijten, een imposant schilderij van Hendrik VIII en zijn vloot voor de kust van Dover, een stemmige kapel en mooie kamers en zalen. Kinderen kunnen hier riddertje spelen en een apart parcours volgen.

Het kasteeldomein is iets voor wandelaars. Je kunt er ook bootje varen, wilde vogels bekijken of in het doolhof je weg verliezen. Heerlijk, allemaal.

Leeds Castle

Leeds Castle ligt op 60 km (40 minuten rijden) van de ferryterminal in Dover.

BEZOEK DFDS.NL ▸


Dirk Musschoot

Geplaatst door

Functie: eindredacteur bij de Belgische krant Het Nieuwsblad en schrijver

Geef een reactie