Leeds Castle op een rustige dag…

Een mistig Leeds Castle

Leeds Castle in Kent heeft nog steeds op zijn brochure de titel staan: “The Loveliest Castle in the world”. Maar in de zomerperiodes kun je er gemakkelijk de naam ‘drukste kasteel van Engeland’ aan toevoegen. Toen ik zelf nog schoolgroepsreizen begeleide heb ik het zelf dikwijls ondervonden: een parking met meer dan 20 bussen en zeer veel geduld hebben om binnen te raken. In de wintermaanden heb ik echter een ander Leeds Castle ontdekt…

De rust is wedergekeerd…

De schoolbussen en dagtrippers zijn bijna verdwenen en het kasteel kan eindelijk teruggeven waar je in feite voor komt, enerzijds de rust van het immense domein en anderzijds het mystieke van de geschiedenis die het kasteel heeft meegemaakt. Het kasteel dat oorspronkelijk een Normandisch bolwerk was, zag zes middeleeuwse koningen binnen zijn muren (waarvan Henry VIII de meest notoire was). Nadien is het in handen gekomen van verschillende adellijke of rijke families waarvan de laatste bewoonster, Lady Baillie, het kasteel in handen gaf aan The Leeds Castle Foundation na haar dood midden jaren 70.

Van de parking naar de ingang van het kasteel ga je ofwel via een fikse wandeling door het park of je kan het treintje nemen – let wel op, hier betaal je contant aan de chauffeur een extra 50 pence per rit. Het kasteel betreed je nu via “The New Gatehouse Exhibition”. Hier wordt zeer interactief de 900 jaar geschiedenis uitgebeeld van Leeds en zijn bewoners. Het hoogtepunt is een architectonische toer van het kasteel doorheen die 900 jaar.

Kerst in Leeds Castle

Kerst in Leeds Castle

December is ook voor Leeds Castle Kerst. Dit jaar is er een kerstmarkt op het domein en alle kamers zijn prachtig versierd. Dit jaar was het thema “Gingerbread Christmas at Leeds Castle” en dit merk je wel aan alle kerstbomen. De kerstperiode in Leeds Castle begon op 6 december en eindigt op 23 december. Naar goede Britse gewoonte zijn beide souvenirwinkels stevig uitgerust, vooral in deze kerstperiode.

In deze winterperiode kan je rustig de slaapkamer bewonderen van Catharina De Valois, de vrouw van Henry V, de seminar kamer waar het Camp David akkoord is getekend in 1978 tussen Israël, Egypte en de Verenigde Staten en de privévertrekken van Lady Baillie.

Leeds Castle met kinderen

De 17e eeuwse Fairfax Hall staat open voor kleine lunches en heerlijke cakes. Ook voor kinderen is het kasteel de moeite waard: de “Children’s Playground” heeft recent een middeleeuws karakter gekregen en het doolhof met bijbehorende grotto is ook leuk.

Je vind Leeds Castle zeer gemakkelijk via de haven van Dover die je vlug op de M20 brengt en die je verlaat bij afrit 8.

Dit gastblog werd geschreven door Gust Charrin.

DE SNELSTE ROUTE NAAR LEEDS CASTLE ▸


Geef een reactie