Lake District is Werelderfgoed

Lake District - Werelderfgoed sinds juli 2017

Wie nog een duwtje nodig had om de beslissing te nemen een bezoek te brengen aan het Lake District: hier is er eentje! Unesco heeft op 9 juli beslist deze unieke regio in het noordwesten van Engeland uit te roepen tot Werelderfgoed.

Op de lijst van Unesco Werelderfgoed staan die plekken op de wereld die belangrijk zijn omwille van hun unieke uitzicht, hun cultuurhistorische waarde en de betrokkenheid van de lokale bevolking bij de vorming en de instandhouding ervan.

(Te veel) toeristen?

Toeristen in het Lake District

De erkenning is onbetaalbare reclame en zal haast zeker tot gevolg hebben dat nog meer mensen de weg zullen vinden naar het merengebied in het graafschap Cumbria. De vraag die meteen rijst, is deze: is dat wel nodig? Het Lake District is nu al, na Londen, de drukst bezochte regio van Groot-Brittannië. Vooral tijdens de zomermaanden kan het er onwijs druk zijn.

Toen in 1844 de plannen bekend raakten om een spoorlijn te trekken tot in het Lake District, werd de bekende dichter William Wordsworth (1770 – 1850) woest. Hij vreesde dat het met de komst van de trein (en de toeristen) gedaan zou zijn met de rust in zijn geliefde geboortestreek. Hij heeft wel een beetje gelijk gekregen. Toen kinderboekenschrijfster Beatrix Potter (1866-1943) in de gaten kreeg dat rijk volk uit Londen in het Lake District grond kocht om er een buitenhuis op te bouwen, probeerde zij zo veel mogelijk die grond zelf te kopen om er… schapen op te laten grazen.

Van alles te doen in het Lake District

En als je dan gaat, wat kun je in het Lake District doen? Boottochten maken op een van de vele meren, bergen beklimmen (de hoogste van Engeland: Scafell Pike, 977m.), eindeloze wandelingen maken, genieten van de vergezichten, een leisteenmijn bezoeken, een bezoek brengen aan een van de vele musea (William Wordsworth, Beatrix Potter, John Ruskin, Laurel & Hardy, oldtimers, stoomboten, art & craft…), spectaculaire autoritten maken en lekker eten en drinken. Als u het kunt, ga dan buiten de vakantiemaanden. Het is dan niet alleen veel rustiger in het Lake District, maar ook veel goedkoper! Enjoy!

Het Lake District is vanuit de DFDS-terminal in Tynemouth (die je bereikt via de ferry van IJmuiden naar Newcastle) makkelijk te bereiken via de A69 (naar Carlisle) en vervolgens de M6 naar het zuiden. De afstand tot in het hart van het Lake District (Bowness on Windermere) is zo’n 190 km.

BEZOEK DFDS.NL ▸


Dirk Musschoot

Geplaatst door

Functie: eindredacteur bij de Belgische krant Het Nieuwsblad en schrijver

1 Reactie Schrijf een reactie

 1. Vrijdag 14 Julie 2017 .
  Tijd . 13 : 28 .
  Een hele goedemiddag beste en goede mensen van DFDS .
  Ik als een goed mens .
  En een grote fan .
  Wil jullie graag een compliment geven .
  Om dat ik trots en tevreden over jullie ben .
  Ik wens dan ook aan jullie allemaal .
  Veel goeds en geluk toe .

Geef een reactie