Kliffen, maar niet die van Dover

Beachy Head, Sussex

Vera Lynn bezingt in The White Cliffs of Dover de kliffen die je al van ver ziet als je met de ferry naar Engeland vaart. Voor de mooiste kliffen in het zuidoosten van Engeland moet je wat mij betreft naar East Sussex. Daar vind je onder meer Beachy Head en de ongelooflijk mooie Seven Sisters.

Even een beetje geologie. The North Downs is een heuvelrug van kalksteen die loopt van Surrey tot in het graafschap Kent, waar hij de bekende witte kliffen van Dover vormt. Iets zuidelijker ligt The South Downs. Die heuvelrug begint in Hampshire en ontmoet de zee in het graafschap East Sussex en levert nog spectaculairdere kliffen dan die van Dover.

Beachy Head

Het spektakel begint iets voorbij Eastbourne, een Victoriaanse kuststad met een prachtige pier in East Sussex. Enkele kilometers ten zuiden van de stad kom je bij Beachy Head, een klif van 162 meter hoog. Er staat een rood-wit gestreepte vuurtoren, niet op de klif (want dan zou hij de helft van de tijd in de wolken en de mist zitten), maar aan de voet ervan, in zee dus.

Beachy Head en omgeving kunnen angstaanjagend zijn. Elk jaar vallen (of springen, helaas) er mensen van de kliffen, elk jaar krijgt beneden op strand wel iemand een stuk krijtrots op zijn hoofd. Opletten dus.

Beachy Head, Sussex

Seven Sisters

Nog wat zuidelijker dan Beachy Head kom je bij het bezoekerscentrum van de National Trust in Birling Gap. Lees en leer wat over dit gebied en neem de stalen trap naar het strand voor een totaal ander uitzicht op de kliffen en een lastige wandeling op de keien.

Nog een paar kilometers zuidelijker laat je je auto achter op de parkeerplaats van het Seven Sisters Country Park voor een wandeling naar de monding van de rivier Cuckmere en het ongelooflijk mooie uitzicht op de Seven Sisters: zeven kliffen die vloeiend in elkaar overgaan.

Seven Sisters, East Sussex

Ga daarna iets eten in de Tiger Inn in East Dean (en zoek op het dorpsplein het huisje waar Sherlock Holmes heeft gewoond).

Beachy Head ligt op 120 km (2 uur rijden) van de ferryterminal in Dover.

BEZOEK DFDS.NL ▸


Dirk Musschoot

Geplaatst door

Functie: eindredacteur bij de Belgische krant Het Nieuwsblad en schrijver

Geef een reactie