Top 5 – Kastelen in Schotland

Kastelen in Schotland - Eilean Donan Castle

Wie Schotland zegt, zegt whisky, doedelzakken, kilts, lochs en natuurlijk: kastelen. Met meer dan 3.000 kastelen en ruïnes kun je er tijdens je vakantie in Schotland niet omheen. Ik maakte een selectie van vijf van de mooiste kastelen in Schotland.

Eilean Donan

Eilean Donan is misschien wel het meest bekende en meest gefotografeerde kasteel van Schotland. Met zijn mystieke ligging op een eilandje in Loch Duich is het kasteel dan ook zeer fotogeniek. Het heeft een rol gespeeld in talloze films. De meest bekende zijn waarschijnlijk Highlander en de James Bond film The World is Not Enough. Het kasteel is geopend voor publiek en ingericht zoals het er 100 jaar geleden uit zou hebben gezien.

Culzean Castle

Kastelen in Schotland - Culzean Castle

Culzean Castle is prachtig gelegen op een heuvel in het zuidwesten van Schotland. Het kasteel biedt uitzicht over de Firth of Clyde. Een bezoekje aan de omringende tuinen van het kasteel mag zeker niet ontbreken. Enkele highlights in het kasteel zelf zijn het indrukwekkende trappenhuis en de tekenkamer met weids uitzicht over de Clyde rivier. De wapenkamer herbergt een van de grootste collecties ter wereld op het gebied van zwaarden en vuurwapens.

Dunnottar Castle

Kastelen in Schotland - Dunnottar Castle

Bovenstaande foto maakt direct duidelijk wat Dunnottar Castle zo bijzonder maakt: de spectaculaire ligging. ‘Kasteel’ kun je het eigenlijk niet meer noemen, in de loop van de 18e eeuw raakte het kasteel verlaten en inmiddels is het vervallen tot een ruïne. Voor de route met het mooiste uitzicht volg je het Coastal Path vanuit Stonehaven Harbour.

Kilchurn Castle

Kastelen in Schotland - Kilchurn Castle

Kilchurn Castle is (de ruïne van) een 15e-eeuws kasteel. Het werd gebouwd op een eilandje in Loch Awe in de Schotse regio Argyll and Bute. Door een daling in het waterpeil ligt Kilchurn Castle tegenwoordig op een schiereiland, waardoor het nu eenvoudig te bereiken is per loopbrug. Tip: sla bij de A85 af richting Kilchurn Castle en parkeer de auto. Vanaf hier kun je een prachtige wandeling maken naar het kasteel (1 uur lopen).

Urquhart Castle

Kastelen in Schotland - Urquhart Castle

Urquhart Castle kent een interessante geschiedenis (lees er meer over op Wikipedia) maar het wordt vooral vaak bezocht dankzij de ligging: aan het bekende Loch Ness. Voor wie interesse heeft in de geschiedenis van het kasteel, is een bezoek aan het nabijgelegen visitor centre een must. Hier wordt de (nogal turbulente) geschiedenis van het kasteel uit de doeken gedaan. Tevens is er een interessante collectie middeleeuwse artefacten te vinden.

Zelf deze kastelen in Schotland bewonderen?

Boek een overtocht IJmuiden – Newcastle en je bent al na een uurtje rijden in Schotland. En laat je me in de comments weten wat jij de mooiste kastelen van Schotland vindt? Vind ik leuk!

OVERTOCHT IJMUIDEN - NEWCASTLE ▸


Sandra

Geplaatst door

Functie: Email & Social Media Marketeer

Geef een reactie