Iona & Staffa – bijzondere Schotse eilanden

Iona en Mull op de achtergrond

Elke maand ga ik voor jullie op onderzoek naar de mooiste Schotse eilanden. Al eerder schreef ik over het bijzondere eiland Mull. Vandaag neem ik jullie mee naar Iona, een ander eiland dat behoort tot de Binnen-Hebriden. Iona is een piepklein eiland, er wonen slechts 120 mensen. Toch ben je er nooit alleen, want elk jaar weten 130.000 toeristen de weg te vinden naar dit bijzondere eiland.

Iona Abbey

Eerst even een kort stukje geschiedenis: in 565 stichtte de Ierse heilige Columba van Iona een klooster op het eiland, Iona Abbey. Dit klooster speelde een belangrijke rol in de verspreding van kloosters over Schotland en Ierland, en op termijn werd Iona een heilige plaats waar koningen werden begraven. Daarna is de geschiedenis vooral bloederig: in 806 werden alle inwoners van het eiland vermoord door Vikingen, waarna Iona Abbey in verval raakte. Later werd het gerestaureerd en diende het als klooster. Iona Abbey en de bijbehorende begraafplaats Reilig Odhráin zijn nog steeds de belangrijkste trekpleister van het eiland.

Andere bezienswaardigheden op het eiland

Iona Abbey

Naast de Abbey zijn er meer bezienswaardigheden:

  • De ruïnes van de Iona Nunnery (klooster)
  • Hermit Cell – men is er nog niet uit of dit een huis is geweest van een kluizenaar, of een ordinaire schuur voor dieren
  • Marble Quarry – een marmergroeve die in de 17e eeuw in gebruik was

De belangrijkste plaats op het eiland is St. Ronan’s Bay, hier bevinden zich alle faciliteiten van het eiland, waaronder twee hotels, mocht je een nachtje willen blijven. Aan de andere kant van het eiland ligt Port Bàn, een plaats met een waanzinnig uitzicht. Op deze website kun je meer info vinden over alle bezienswaardigheden op het eiland.

Staffa – Fingal’s Cave

Fingal's Cave op Staffa

Een bezoek aan Iona wordt vaak aangeboden in combinatie met een bezoek aan het nog kleinere Staffa. Vanuit Iona kun je een boottocht maken naar dit eiland (45 minuten) om de beroemde Fingal’s Cave te bewonderen. Als je geluk hebt, kun je onderweg reuzenhaaien, walvissen en bruinvissen spotten.

Hoe kom ik op Iona en Staffa?

Om vanuit Nederland naar Iona te reizen, neem je eerst de ferry van IJmuiden naar Newcastle. Vanuit Newcastle rijd je in vijf uur naar Oban. De Schotse wegen rijden niet altijd even snel, dus plan eventueel onderweg een overnachting in. In Glasgow bijvoorbeeld, dat ligt precies halverwege. Neem vanuit Oban de ferry naar het eiland Mull. Je steekt hier het hele eiland over en pakt dan in Fionnphort de ferry naar Iona. Vanuit Iona worden dagelijks boottochten georganiseerd om Staffa te bezoeken.

Ben jij wel eens op Iona en Staffa geweest? Ben benieuwd naar jullie ervaringen!

OVERTOCHT IJMUIDEN - NEWCASTLE ▸


Sandra

Geplaatst door

Functie: Email & Social Media Marketeer

Geef een reactie