In een klein stationnetje… North Yorkshire Moors Railway

North Yorkshire Moors Railway

Als je aan de Yorkshire kust vertoeft, moet je in Whitby eens een kaartje kopen voor de North Yorkshire Moors Railway (NYMR), een spoorlijn die je in een heerlijk kabbelend tempo tot in Pickering brengt. De antieke wagonnetjes worden getrokken door – wat had je gedacht? – een stoomlocomotief!

De spoorlijn van Whitby naar Pickering ligt er al sinds 1835 en is aangelegd door George Stephenson, de vader van de spoorwegen. In 1965 reed de laatste ‘gewone’ trein op dat traject – de lijn werd wegens niet meer rendabel afgeschaft. Enkele spoorwegfanaten hebben dan hun schouders gezet onder het behoud van de NYMR en sinds begin jaren 70 rijden er weer treinen over de North York Moors, zij het enkel tijdens het toeristische seizoen.

North Yorkshire Moors Railway

Goathland – het Harry Potter station

Het is een heerlijke rit. Je zit diep weggezakt in de rode pluche als de trein over de heide sjeest. Af en toe laat de machinist de fluit schellen en onderweg stopt de NYMR in enkele schattige stationnetjes waar de tijd is blijven stilstaan: Grosmont en Goathland bijvoorbeeld.

Als je je treinreis een beetje goed plant, kun je tijdens je dagtrip in zo’n stationnetje uitstappen om daar wat rond te kijken en dan de volgende trein te nemen. Tipje: stap uit in Goathland, een van de Harry Potter filmlocaties in Engeland. Dit is het stationnetje waar Harry Potter aankomt als hij naar Zweinstein reist. Goathland is voorts het dorp waar al sinds 1992 de erg populaire Britse tv-serie Heartbeat wordt opgenomen (in de serie heet het dorp niet Goathland, maar Aidensfield). Je zult er beslist de filmlocaties herkennen, en voor een van de winkeltjes staat altijd wel de blauwe Anglia-politiewagen geparkeerd.

Goathland, waar op de village green de schapen vrij rondlopen, is een erg charmant dorp. Maak er een korte wandeling en nuttig er een kopje Yorkshire tea.

North Yorkshire Moors Railway - Pickering

Het eindstation – Pickering

En dan: op naar Pickering, het eindstation! Pickering is een bedrijvig stadje met leuke tearooms, pubs en restaurantjes, en antiekzaken waar je wat kunt snuisteren. Hou je horloge in de gaten om zeker de trein terug naar Whitby niet te missen! De kans is groot dat je onderweg op het heerlijke kedonk kedonk van de wagon in slaap dommelt…

Om je treinreisje te plannen: www.nymr.co.uk En pak natuurlijk de ferry van IJmuiden naar Newcastle om in Yorkshire te komen.

De boeken van Dirk Musschoot zijn te koop via Bol.com

BEZOEK DFDS.NL ▸


Dirk Musschoot

Geplaatst door

Functie: eindredacteur bij de Belgische krant Het Nieuwsblad en schrijver

Geef een reactie