Hollands rugby-glorie in Schotland

Lewes (GB) vs. Blois (FR), 1968

Lewes (GB) vs. Blois (FR), 1968

Toegegeven,  ik geef niet heel veel om sport en ik blijf er zeker niet voor thuis. Toch zijn er 2 sporten die ik thuis met de paplepel ingegoten kreeg: voetbal en rugby.

Rugby?

Jawel. Als half Française heb ik de sport van mijn Franse opa wel degelijk meegekregen. In het huis van mijn opa en oma stond de tv altijd aan als er een belangrijke wedstrijd was. Ik begreep er niet zo veel van, maar het was zeker vermakelijk om naar te kijken, die worstelende mannen! Met name tijdens het 6-landen toernooi, waarin alle ‘grote jongens’ uit Europa speelden (Engeland, Frankrijk, Schotland, Ierland, Wales en Italië) zaten we aan de buis gekluisterd. Ik keek vooral altijd uit naar de test matches tegen Nieuw-Zeeland (de All Blacks), waarbij het team vóór de wedstrijd een Maori krijgsdans (de haka) doet om de tegenstander te intimideren. Een voorrecht dat door de jaren heen alleen de All Blacks hebben verkregen, ieder ander team moet gewoon meteen aan de bak.

Passie voor het spel

Mijn opa, zelf ex-speler, was oprichter van de rugbyclub in Blois en had met name in Engeland veel vrienden waarmee hij zijn passie deelde. Dat is overigens opmerkelijk, want Frankrijk en Engeland zijn altijd elkaars grootste rivalen geweest. De passie voor het spel sloeg ook over op mijn (Nederlandse!) vader en broer, waardoor ik ook jaarlijks werd meegesleurd naar Amsterdam Sevens, het grootste Nederlandse rugby evenement. Kortom, ik kon er niet om heen. Dit heeft wel als gevolg gehad dat ik de sport een beetje in de gaten hou.

Zo las ik onlangs in het Parool een artikel over Tim Visser (1987). Een oer-Hollandse jongen die sinds 3 jaar voor Edinburgh en het nationale Schotse rugbyteam speelt. Sterker nog, hij is begonnen bij Newcastle Falcons. De link met DFDS kon niet beter zijn!

The place to be

Rugby is in Nederland heel klein, momenteel staan we op de 39e plaats van de wereldranglijst, tussen Moldavië en Malta. Als klein jongetje wist Visser dus dat Nederland niet the place to be was voor hem. Als 16-jarige werd hij al gescout door de Engelsen en is hij direct naar verhuisd, waar hij zoals gezegd eerst bij Newcastle speelde. Zijn overstap naar Edinburgh heeft hem goed gedaan, hij kwam in het vizier van het Schotse nationale team die nog wel een topaanvaller konden gebruiken. In zijn debuut tegen Fiji scoorde hij meteen twee try’s.

En daar ben ik dan toch wel weer trots op. Hollands glorie, ook in Schotland!
Lees hier het hele artikel.

Rugbyreizen?

Zou DFDS volgens jou ook rugbyreizen moeten organiseren? Wij horen graag jouw mening!

BEZOEK DFDS.NL ▸


Geef een reactie