Hogmanay: 6 x Schotse oud & nieuw tradities

Hogmanay in Edinburgh

Hogmanay: het Schotse woord voor de laatste dag van het jaar. Synoniem voor wat wij Oud & Nieuw noemen alleen zijn de tradities een ‘tikkeltje’ anders. Vandaag vertel ik je iets meer over 6 nationale maar ook lokale tradities die bij deze feestdag horen.

1.‘First-Footing’

De meest bekende nationale traditie van de Schotten. First-Footing betekent eigenlijk niets meer en niets minder dan de eerste voet over de drempel na middernacht. Vrienden, familie en buren gaan bij elkaar op visite en nemen symbolische cadeaus mee zoals: zout, kolen, whisky en black buns. De first-foot zou geluk brengen voor het hele jaar. Traditioneel gaat de voorkeur voor de ‘first- foot’ uit naar een grote, donkerharige man… Welke dame wil dat nou niet?!

2. Auld Lang Syne

‘Auld Lang Syne’ een Schots gedicht van de dichter Robert Burns welke wordt gezongen terwijl de klok middernacht slaat. Het betekent vrij vertaalt ’dagen die voorbij zijn gegaan’ en is wereldwijd bekend.

3. Fireball Swinging

Fireball Swinging tijdens Hogmanay

Het plaatsje Stonehaven, Aberdeenshire heeft wel een hele vurige Hogmanay-traditie. Inwoners van Stonehaven maken een bal van kippengaas en vlambaar materiaal. Deze bal wordt bevestigd aan een koord. Zodra de klok middernacht aanslaat wordt de bal in brand gestoken en gaan ze er al zwaaiend mee over de straten. Deze ceremonie is meer dan 150 jaar oud en het zou de stad ontdoen van kwade geesten van het afgelopen jaar.

4. Come on, Dance!

Een gemiddelde Schot houdt wel van een dansje. Populair bij alle leeftijden zijn de traditionele dansen zoals ‘Ceilidhs’ welke zo’n 3 á 4 uur voor middernacht beginnen. Een traditionele Schotse Ceilidh is de perfecte plek ‘to let your hair down’ zoals de Schotten dat zouden zeggen.

5. Straatfeesten

Vuurwerk tijdens Hogmanay

De Schotten houden wel van een feestje! Straatfeesten worden tijdens Hogmanay dan ook overal gehouden. Muziek, eten en drinken dat maakt de Schotten blij. Het bekendste feest is toch wel het Concert of Gardens in Edinburgh.

6. The Loony Dook

Deze traditie klinkt voor ons wellicht iets bekender dan de afgelopen 5 en is daarom een mooie afsluiter van deze reeks Hogmanay-tradities. Op nieuwjaarsdag duiken enkele honderden Schotten in het ijskoude water van de rivier ‘The Firth of Forth’. Dit zou perfect helpen tegen de kater van de vorige avond…

Rondom de feestdagen, maar eigenlijk iedere periode van het jaar, is Schotland een bezoekje waard. Bijvoorbeeld voor een stedentrip naar de Schotse hoofdstad Edinburgh.

STEDENTRIP EDINBURGH ▸


Geef een reactie