Highland Games in Schotland: kleurrijke wedstrijd met sport, dans en muziek

Highland Games

De Highland Games ontstonden al in de 11e eeuw. De leiders van de clans wilden meten wie van hun mannen fit genoeg was om ten strijde te trekken. Wat was mooier dan dat te doen in de vorm van een competitie? Eerst was het een strijd binnen de eigen groep, later werd het een krachtmeting tussen de diverse Schotse clans. Inmiddels vind je overal ter wereld Highland Games, of zwakke aftreksels ervan, zelfs in Nederland.

Dans en muziek

De openingsceremonie gaat natuurlijk gepaard met doedelzakmuziek. Alle pipe bands die tijdens de spelen strijden voor de beste band of beste individuele ‘piper’ spelen in een gezamenlijk optreden: de Massed Pipe Band. Een kleurrijk geheel met die bijzondere muziek waardoor de kriebels je over het lijf lopen. Ofwel van ontroering ofwel omdat het je door merg en been gaat. Daarna volgen de frêle dames die zich hebben ingeschreven voor de danswedstrijden.

Highland Games

Krachtpatsers in kilt

En dan komen de krachtpatsers op. Ruige mannen zijn het, allemaal in hun eigen clan kilt, dikke kniekousen en stevige bergschoenen. Of ze een onderbroek onder hun kilt dragen… dat moet je zelf maar gaan bekijken. Deze kordate mannen maken zich op voor een individuele krachtmeting. Paalgooien, kogelslingeren, hamer gooien, touwtrekken, ton rollen en boomstam dragen. Ze doen het allemaal. Bij de Highland Games draait het allemaal om kracht of uithoudingsvermogen.

Highland GamesSchotse trots

De Schotten zijn trots op de deelnemers van hun clan. Tijdens dit soort festiviteiten laten ze door hun kleding duidelijk zien bij welke clan ze horen. Alles staat in het teken van hun ‘eigen’ Tartan. Niet alleen de mannen dragen met trots hun eigen Tartan in hun kilt, ook vrouwen, kinderen en zelfs honden hebben wel iets aan in de eigen clankleuren.

Meer dan 100 Highland Games in de Highlands en de Lowlands

Jaarlijks vinden er vanaf begin mei tot eind september meer dan 100 Highland Games plaats, verspreid over heel Schotland. De grootste duurt maar liefst 3 dagen en vindt plaats in Cowal. Is er een Highland Game in de buurt van je vakantie-adres, sla het niet over, maar geniet met volle teugen van een dag écht Schotland.

Inspiratie nodig? Bekijk dan eens ons aanbod autovakanties naar Schotland

BEZOEK DFDS.NL ▸


1 Reactie Schrijf een reactie

Geef een reactie