Highclere Castle is Downton Abbey

Highclere Castle

Terwijl in Alnwick Castle in Northumberland nog volop wordt gefilmd voor alweer een nieuwe serie van de populaire tv-reeks Downton Abbey, is misschien het moment gekomen voor een bezoekje aan het échte Downton. Daarvoor moet je in Newbury in het graafschap Hampshire zijn, zo’n 225 km van Dover, in het machtige Highclere Castle.

Voor liefhebbers van de tv-reeks is niets fijner dan rondlopen in de prachtige salons en kamers waarin op televisie lord en lady Grantham, hun familie en vrienden hun grote en kleine verhalen beleven. Om de bezoeker een beetje te helpen, hangt tegenwoordig naast de officiële naam van de kamer die je bezoekt, ook een bordje met daarop de televisienaam. Zo raakt de band met de tv-serie nooit zoek.

Het indrukwekkendste beeld blijft echter het kasteel aan de buitenkant (klik hier om dat te zien in de trailer van het tweede seizoen, nota bene met het Belgische koor Scala dat de soundtrack zingt).

Toetanchamon

Maar zelfs als je geen fan bent van de Downton Abbey, is Highclere Castle een topbestemming, waar het meestal zo druk is, dat je toegangskaartjes vooraf (en online) moet bestellen.

Kasteel en landgoed zijn eigendom van de graven van Carnarvon (vandaag wonen er de achtste graaf en gravin en hun gezin) en bij wie een beetje van geschiedenis afweet, doet de naam ‘Carnarvon’ misschien wel een belletje rinkelen. De vijfde graaf van Carnarvon, autoliefhebber, fotograaf en amateurarcheoloog, is samen met die van archeoloog Howard Carter onlosmakelijk verbonden met de ontdekking in 1922 van het graf van… farao Toetanchamon! In de kelder van Highclere Catsle is daar een uitgebreide permanente tentoonstelling aan gewijd. Ga overigens in het kasteel zelf ook eens op zoek naar de tafel en de stoel van Napoleon. Wie zoekt, die vindt!

Na het (door de drukte getimede) binnenbezoek aan Highclere Castle, moet je zeker ook eens wandelen in de tuin, voor een altijd anders uitzicht op het kasteel. In die machtige landschapstuin bevinden zich enkele aardige folly’s.

Highclere Castle bezoeken

Zelf naar Highclere Castle? Je pakt het beste de ferry naar Dover, vanaf Dover is het nog een kleine drie uur rijden naar het kasteel.

De boeken van Dirk Musschoot zijn te koop via Bol.com

FERRY NAAR DOVER ▸


Dirk Musschoot

Geplaatst door

Functie: eindredacteur bij de Belgische krant Het Nieuwsblad en schrijver

1 Reactie Schrijf een reactie

 1. Mijn man en ik zijn op Highclere castle terrein geweest, lang voordat Downton Abbey gefilm werd.
  Mooi was de omliggend tuin, waar een oude ambachten markt was.
  In een ander deel van het landgoed waren paardenraces of iets van dien aard.
  Het kasteel zelf was echt de moeite waard, vooral met de link naar Toetanchamon.
  En ja ik kan me indenken dat het nu heel veel drukker is dan voor de opnames van Downton Abbey.
  Geniet ervan als je ernaar toe ga.

Geef een reactie