Scones + taart + thee = high tea. Toch?

High tea of afternoon tea - wat is het verschil?

High tea. Als ik deze woorden alleen al hoor, loopt het water me in de mond. Verse thee, taartjes, sandwiches, quiches, scones met jam…  En dan al smullend lekker bijkletsen met vriendinnen of mijn moeder. Het is tenslotte een typisch vrouwending. Sinds ik bij DFDS werk, en meer van de Britse cultuur mee krijg, ben ik echter achter iets schokkends gekomen.

Schokkend high tea nieuws

Wij Nederlanders hebben het al die tijd verkeerd gehad! Wat wij al jaren een high tea noemen, heeft niks te maken met thee en taartjes. Afternoon tea, zó noemen de echte Britten het. Wat is het verschil? Ik ga het uitleggen.

Eerst even terug in de tijd

De afternoon tea vindt zijn oorsprong halverwege de 19e eeuw. Het verhaal gaat dat de hertogin van Bedford het fenomeen heeft geïntroduceerd. Met de komst van de kerosinelamp werd het steeds hipper om laat te eten, pas om een uur of acht/negen. Omdat een dag destijds echter bestond uit slechts twee maaltijden, een ontbijt en een diner, werd de hertogin aan het eind van de middag een beetje flauw. Ze besloot een aantal vriendinnen uit te nodigen voor wat hapjes en thee, wat toentertijd een heel fashionable drankje was. Binnen de hogere kringen werd het steeds populairder en binnen een mum van tijd was de afternoon tea in alle lagen van de bevolking een feit.

High Tea vs. Low Tea

Maar wat is dan een high tea? Traditioneel gezien was de high tea een maaltijd voor de arbeidersklasse, die werd geserveerd direct na de werkdag aan hoge tafels (vandaar ‘high’). Het was een zware maaltijd met vlees- en visgerechten, pasteien, groenten en broden. Het werd meer gezien als een familiemoment voor de arbeiders, dan als een sociaal samenzijn van de elite.

Om het verschil duidelijker te maken wordt de afternoon tea ook wel low tea genoemd. Deze maaltijd werd namelijk traditioneel geserveerd in de woonkamer, rondom de lage salontafel in comfortabele stoelen. Eigenlijk best logisch, toch? Het verschil is mij inmiddels helemaal duidelijk. Maar even eerlijk. Of het nu high, low, morning of afternoon tea is: voor taartjes en thee ben ik altijd in de stemming!

Ervaar het zelf

Trek gekregen? In mijn volgende blogpost geef ik 5 tips voor afternoon tea adresjes in Newcastle.

ZELF NAAR NEWCASTLE? ▸


3 Reacties Schrijf een reactie

  1. Hoi Leonie,

    Ik ben nieuwsgierig geworden naar je 5 tips, maar ik kan ze niet vinden. Over een paar weken ga ik naar Newcastle en zou daar graag een leuke afternoon tea doen. Ik hoor graag van je als je een leuke lokatie weet!
    Vr. Groet,
    Astrid

Geef een reactie