Litouwen: een bedevaartstocht op de Heuvel der Kruisen

Heuvel der Kruizen in Litouwen

Litouwen is voor velen een onbekend land. Persoonlijk wist ik alleen dat basketbal de volkssport is en dat de natuur er schitterend is. Maar na wat onderzoek te hebben gedaan ben ik ervan overtuigd dat het een perfecte bestemming is voor een bijzondere vakantie.

Heuvel der Kruisen

Eén van de meeste bekende bezienswaardigheden is de Heuvel der Kruizen. De naam is zeer treffend want er zijn in 2006 meer dan 100.000 kruizen geteld. Maar wat is de Heuvel der Kruizen precies?

Bedevaartsoord

De heuvel der Kruisen is een (inter)nationaal bedevaartsoord, ongeveer 12 km van de stad Siauliai in het noorden van Litouwen. Door de eeuwen worden er kruisen op de heuvel geplaatst, waarschijnlijk begonnen na de Novemberopstand in (1831). Naast kruisen vind je er ook crucifixen, Mariabeelden en andere soorten relikwieën. De heuvel trekt al zo’n 200 jaar een groeiende menigte pelgrims aan.

Heuvel der Kruisen Bedevaartsoord

Geschiedenis

De geschiedenis over het precieze ontstaan van de heuvel is niet bekend. Er gaan verschillende verhalen rond, maar het meest voorkomende is dat rouwende familieleden kruisen achterlieten voor patriotten die waren gevallen tegen het Russische tsarenregime. De tsaar onderdrukte identiteit van de Litouwse bevolking door hun godsdienstvrijheid in te perken. Andere geloven dat de kruisen en beelden pas aan het eind van de 19e eeuw opdoken, nadat Maria had gevraagd aan de gelovigen om de plek met kruisen te bedekken.

UNESCO

De plek wordt als een immaterieel erfgoed gezien door de UNESCO als een symbool van nationale en religieuze identiteit. De plek werd meerdere malen vernietigd, waaronder in de Sovjettijd, maar werd telkens opnieuw opgebouwd.

 UNESCO erfgoed

1991

Sinds Litouwen in 1991 onafhankelijk is, is het mogelijk voor de bevolking om haar religie uit te voeren zoals zij het wil. Niemand weet echter hoe de toekomst van de heuvel er uit ziet. Ondanks de onzekerheid blijft Litouwen toeristen verwelkomen, zodat ze meer te weten komen over hoe het verleden van de Litouwers is geweest en hoe hoopvol de toekomst is.

Heuvel der Kruizen toeristisch

BEZOEK DFDS.NL ▸


Wesley

Geplaatst door

Functie: Marketing Executive

Geef een reactie