Het spookt in Edinburgh

Spookt het in Edinburgh?

De nacht is weer gevallen in Edinburgh. Terwijl de inwoners rustig slapen en de laatste dronkenlappen de kroeg uit worden gegooid, ontwaakt een ander deel van Edinburgh. Een deel dat wij als levende mensen nooit zullen zien maar zo nu en dan wel aan herinnerd worden. Koude rillingen, krassen op je huid, flauwvallen of zelfs de dood. Ik bezocht de meest indrukwekkende begraafplaatsen van Edinburgh.

St.Cuthbert’s Churchyard

Op mijn zoektocht naar de Schotse geesten ben ik begonnen bij één van de oudste kerkhoven van Edinburgh: St. Cuthbert’s Churchyard. Het kerkhof ligt tussen Princes Street en Edinburgh Castle in. Wanneer je over het kerkhof loopt heb je vooral met mooi weer een schitterend uitzicht op Edinburgh Castle. Het kerkhof stamt uit de zestiende eeuw en in die tijd kon nog iedereen hier terecht. Toen de aanliggende St. Cuthbert’s Church in de negentiende eeuw erg populair werd onder de elite van Edinburgh moest je aardig wat centen hebben om in die tijd hier begraven te worden. Deze elitaire periode valt ook terug te zien op het kerkhof waar de meest grote en decoratieve grafstenen staan.

Old Calton Burial Ground

Old Calton Burial Ground

Volg Princes Street tot aan Calton Hill, sla voor het beklimmen van deze heuvel rechts af en zet voet op Old Calton Burial Ground. Vanaf het kerkhof heb je een mooi uitzicht op Edinburgh Castle en het Nelson Monument. Ik dwaal af… terug naar mijn geestenzoektocht. Calton Burial Ground staat bekend om zijn vele bekende dode Schotten en is onder andere de laatste rustplaats van filosoof David Hume, één van de bekendste Schotten ooit. Kijkend naar zijn enorme graftombe was Mr. Hume niet de meest bescheiden man en waarom ook niet. Een mooie tombe of piramide boven je hoofd maakt het toch wat leuker dan een ielige grafsteen. Een andere opvallende verschijning is het monument dat de Amerikanen hier hebben laten maken om zes Schotse soldaten te eren die meevochten in de Amerikaanse burgeroorlog.

Greyfriars Kirkyard

Greyfriars Kirkyard

Last but definitely not least is Greyfriars Kirkyard. Dit stokoude kerkhof ligt vlak bij de Grassmarket en de eerste mensen werden hier al in 1561 begraven. Dit kerkhof is vooral bekend geworden door het hondje Bobby. Bobby was de hond van politieagent John Gray. Toen John twee jaar na het kopen van Bobby overleed en bergraven werd op Greyfriars Kirkyard heeft Bobby de rest van zijn leven (12 jaar) rond het graf van zijn oude baas gewaakt. Over het hondje zijn vele boeken geschreven. Het kerkhof is naast Bobby ook zeer toeristisch vanwege de laatste rustplaats van Voldemort, de aartsvijand van Harry Potter. Voldemort werd in de film ook wel Tom Riddle genoemd en laat nou net op deze begraafplaats de grafsteen van Thomas Riddle liggen. Toch ben ik niet naar dit kerkhof gekomen om de toerist uit te hangen. Nee ik ben op geestenjacht en die schijnen hier vaak in aanraking te komen met mensen. Vooral rondom de graftombe van George Mackenzie (verantwoordelijk voor 18.000 doden) gebeuren vaak rare dingen. In 1998 brak een zwerver de tombe open, sindsdien vonden er rondom het monument rare dingen plaats. Mensen hadden opeens krassen op hun ledematen, voelden zich misselijk en ziek en sommigen vielen zelfs flauw. In 2000 besloot de gemeente de exorcist Colin Grant in te huren. Die schrok zich rot en gaf aan dat de geesten te krachtig waren. Een paar dagen later stierf Colin Grant. Hierna heeft de gemeente besloten dit deel van het kerkhof af te sluiten voor bezoekers. Het deel waar de graftombe staat, is nu wel weer toegankelijk. Al trillend op mijn benen heb ik voor de tombe gestaan maar heb naast mijn verhoogde hartritme geen vreemde dingen gemerkt.

Gastblogger Joris van de Wier is woonachtig in Schotland en heeft veel op het spel gezet om deze blog een feit maken. Wij kunnen met zekerheid zeggen dat het goed gaat met Joris en dat de geesten hem met rust hebben gelaten. Wil jij meer lezen over het leven in Schotland?

STEDENTRIP EDINBURGH ▸


2 Reacties Schrijf een reactie

  1. Achter ons hotel in Edinburgh bevindt zich ook een kleine begraafplaats. Is daar ook iets over bekend?
    The Parliament Hotel

    Vr.gr. Maria

Geef een reactie