Schotse eilanden – De Hebriden – Lewis & Harris

Onwerkelijk mooie stranden

De afgelopen weken heb ik gekeken naar de BBC-documentaire Hebrides – Islands on the Edge. Ewan McGregor spreekt deze documentaire in (met dat fijne Schotse accent) en ik was behoorlijk onder de indruk van het Schotse wildlife in de Hebriden. Ik besloot me verder te verdiepen in deze bijzondere eilanden om te kijken wat ze nog meer te bieden hebben.

Allereerst een kort lesje topografie: De Hebriden vormen een uitgestrekte groep van zo’n 500 eilanden voor de westkust van Schotland. Slechts 100 eilanden worden bewoond. De grootste eilanden zijn Lewis en Skye.

Lewis & Harris

Black houses op Lewis & Harris - Hebriden

Lewis bestaat eigenlijk uit twee eilanden – Lewis & Harris, die met elkaar verbonden zijn door een smalle landtong. Bijzonder is dat hier nog de echte “Gaelic” cultuur heerst én dat er nog een zondagsrust in acht wordt genomen. Het noordelijke deel van het eiland is het Isle of Lewis. Het landschap bestaat uit glooiende heuvels en lochs. De enige stad op het eiland is Stornoway, een belangrijke vissershaven. In het zuidelijke deel – Isle of Harris – is het landschap een stuk dramatischer, met hoge bergen en diepe baaien. Ongeloofwaardig mooi zijn de tropisch witte stranden en azuurblauwe zee. Je gelooft bijna niet dat je hier in Schotland bent! Hier komt trouwens ook het beroemde Harris Tweed vandaan.

Het mooiste eiland van Europa

De Hebriden - Skye

In februari bekroonde TripAdvisor Lewis & Harris tot mooiste eiland van Europa, meer reden om hier eens naartoe te reizen heb je eigenlijk niet nodig toch? Voor meer informatie over wat er te zien en te doen is op Lewis & Harris, kun je een kijkje nemen op deze website.

Om Lewis te bezoeken boek je eerst een overtocht IJmuiden – Newcastle, om vervolgens Schotland te doorkruisen. Neem de ferry vanaf Ullapool naar Stornaway of rijd door naar het schitterende eiland Skye. Vanaf Uig kun je dan de ferry pakken naar Harris.

OVERTOCHT IJMUIDEN - NEWCASTLE ▸


Sandra

Geplaatst door

Functie: Email & Social Media Marketeer

1 Reactie Schrijf een reactie

  1. Hallo Sandra,
    Ik ben Schotland-verslaafd,ben er met de motor al 15 keer geweest. Skye is prachtig maar ik heb op Google maps Lewis en Harris bekeken. Daar zijn maar een paar mooie wegen,helaas vaak doodlopend en Stornaway lijkt me ook nogal saai. Welke route zou jij me advisren voor volgend jaar. Ik neem dan de ferry van Uig,Skye.
    Vriendelijke groet,
    Cor Stolk.

Geef een reactie