Halloween in Groot-Brittannië

Eilean Donan Castle

Het land van spookachtige kastelen, angstaanjagende legendes en het thuis van Jack the Ripper. Groot-Brittannië is bij uitstek de perfecte plek om Halloween door te brengen. Daarom geven we je graag een aantal tips met de leukste plaatsen om te bezoeken tijdens Halloween… Spanning gegarandeerd!

Griezelen met geesten

Van gotische gebouwen tot de mistige Highlands, er zijn talloze spookachtige plekken om te bezoeken.

Laten we beginnen met Pluckley in Kent: een charmant dorpje dat in het Guinness Book of Records van 1989 staat als het meest spookachtige dorp in Engeland. Het verhaal gaat dat de inwoners maar liefst veertien geesten hebben geteld! Waaronder een monnik, een zigeunerin die zichzelf per ongeluk in brand zette en een schoolmeester die zichzelf heeft opgehangen en werd gevonden door zijn leerlingen. Yikes!

Edinburgh
©VisitBritain/Pearl Lung

We mogen Schotland en zijn geesten natuurlijk niet overslaan. In Edinburgh zijn bijvoorbeeld veel soorten Halloween-tours. Tijdens deze tours word je meegenomen langs de meest spookachtige begraafplaatsen, tunnels en gevangenissen in de stad. Durf jij het aan?

Rondspoken in een echt spookhuis

De historische landhuizen en kastelen in Groot-Brittannië zijn eeuwenoud, dus het zou niet zo gek zijn dat er hier en daar geesten uit het verleden ronddwalen. Bezoek bijvoorbeeld Oxford Castle, een van de meest spookachtig kastelen van Engeland, voor een ghost tour!

Ook in en rondom het Lake District zijn een aantal kastelen die perfect zijn voor een spooktocht. Ga bijvoorbeeld naar Muncaster Castle, Lowther Castle of Lancaster Castle. Je kunt er rond Halloween speciale griezelige rondleidingen doen en nog veel meer!

Lancaster Castle

Betreed de Keltische wereld

Halloween komt oorspronkelijk van het Keltische festival Samhain. Tijdens Samhain vierden de Kelten uit Ierland en Groot-Brittannië de Keltische variant van oudejaarsavond. Dit was het einde van het oogstseizoen en het begin van de winter. Daarnaast geloofden ze ook dat tijdens Samhain de deur naar de onderwereld werd geopend waardoor overledenen weer naar onze wereld konden komen. Behalve goede geesten, konden ook demonen onze wereld betreden. Hier moesten de Kelten zich tegen beschermen en de kwade geesten afschrikken. Waarschijnlijk komt daar het verkleden ook vandaan.

Wil je de mooiste Keltische locaties bezoeken? Ga dan bijvoorbeeld naar de mysterieuze Glastonbury Tower, de stenen cirkels van Stonehenge, of de mix van Keltische en christelijke culturen die te zien zijn op het Schotse eiland Iona.

Stonehenge
©VisitBritain/Stephen Spraggon

Pompoenen uitsnijden

Bij een Halloween feest hoort natuurlijk een pompoen! Deze traditie is begonnen in Ierland, waar ze geen pompoenen uitsneden, maar bieten, aardappelen en knolrapen. In het Engels heten de uitgeholde pompoenen met een lichtje een Jack O’ Lantern, wat in oud-Brits ‘man met een lantaarn’ betekent. Ga gezellig met de kids in Engeland naar een pompoenboerderij en pluk je eigen pompoen zoals bij het pompoenfestival bij Farmer Copleys.

Jack O' Lantern

Klik hier voor een volledige lijst van de meest spookachtige plekken in Groot-Brittannië en hier voor enkele suggesties in alleen Schotland (bezoeken op eigen risico 👻).

BEZOEK DFDS.NL ▸


Geef een reactie