Haggis – het ultieme Schotse gerecht

Butcher with haggis at William Forsyth & Son, a traditional family butchers in Sanquhar, Upper Nithsdale, Dumfries & Galloway

Haggis, één van de meest bekende en laten we heel eerlijk zijn, een van de lelijkste gerechten uit Schotland. Tegelijkertijd is het ook een gerecht waar veel mensen een mening over hebben. De één walgt ervan en de ander is laaiend enthousiast. Degene die ik er over heb gesproken hebben ieder een andere mening maar over het algemeen is deze mening behoorlijk zwart/wit te noemen. Óf je vindt het lekker óf je houdt er niet van maar laten we het eens hebben over wát het daadwerkelijk is zonder direct met meningen te strooien!

Sommige Schotten proberen toeristen wijs te maken dat Haggis een klein, wild diertje is dat in de Schotse Hooglanden woont. Het leeft in de heuvels en heeft twee korte en twee lange poten. Mocht je ooit dit verhaal hebben gehoord van een echte Schot ben je toch echt in het ootje genomen. Het is namelijk geen diertje maar een typisch Schots gerecht.

Haggis – Schots of Engels?

Traditioneel wordt Haggis geserveerd tijdens “Burns Supper” waarbij de verjaardag van de Schotse dichter Robert Buns gevierd wordt. Zo schreef deze dichter ooit een echte ode aan het gerecht. De herkomst van dit gerecht staat echter ter discussie. Is het wel zo typisch Schots…. In een Noord-Engelse tekst uit de 15e eeuw is voor het eerst sprake van het gerecht maar het gerecht wordt ook in een Engels kookboek uit de 17e eeuw vermeld waarbij staat dat Haggis populair is onder alle Engelsen….

Wat zit er nu eigenlijk in Haggis?

Haggis wordt van origine gemaakt met een schapenmaag of runder darm. In deze maag worden verschillende ingrediënten verstopt waaronder orgaanvlees zoals hart, long en lever. Verder vind je in dit vleesgerecht ook reuzel (dierlijk vet), havermout & kruiden. Dit geheel wordt een lange tijd gekookt alvorens het gerecht wordt geserveerd. Voor erbij serveren de Schotten, zoals zij dit noemen: “neep and tatties” oftewel koolraap en aardappelpuree.

A starter dish of haggis, black pudding and apple stack served with a whisky sauce in the Douglas hotel on the high street, Langholm, Dumfries and Galloway.

De smaak van Haggis wordt vaak omschreven als vleesachtig, haverachtig, warm en het heeft een zachte kruimelige structuur met een snufje pit door de kruiden. Tegenwoordig kun je ook een vegetarische versie vinden welke gemaakt is op basis van bonen.

Benieuwd! Heb jij wel eens Haggis gegeten en wat vond je ervan?

BEZOEK DFDS.NL ▸


19 Reacties Schrijf een reactie

 1. Haggis is gewoon Lekker.
  Niet voor mensen die nooit hebben leren eten als kind en alleen hoefden eten wat ze lekker vonden… die lusten dus ook geen kool en spruiten of noem maar op… als je alles hebt leren eten ga je het ook vrijwel allemaal als echt lekker ervaren. Haggis vind ik zelf t lekkerst op koude natte dagen maar s zomers mag je me er ook voor wakker maken

 2. Ik ben een echte Haggis liefhebber. Ik heb het voor het eerst gegeten tijdens een bezoek in 1977 aan een Schotse vriendin. Er werd eerlijke verteld waar het van gemaakt was, en ik begon met een klein hapje om te proeven. Ik was verbijsterd zo lekker vond ik het zeg ik als chef kok in ruste.
  Helaas is het Nederlandse spreekwoord “Wat ’n boer niet kan dat vreet hij niet”.

 3. Ben net uit schotland het was verschrikkelijk. Ik kon het niet verdragen. Ik moest 20 keer spijgen in de wc op een feestje van een schotse vriend het was gaal smerig. het is gemaakt van schapenhart zo smerig

 4. Toen ik in Schotland eens Haggis bestelde, vroeg ik aan het bedienend meisje, wat er nu precies in zat. “Dat zeg ik niet” zei ze, “dan eet u het niet meer op.” Overigens was de whisky ouder dan zij. Nu kopen we de Haggis vaak bij een Engelse winkel in Cappele aan de IJssel. Heerlijk.

  • Ik heb dat bovenstaande geschreven in 2000 als een reisverslag voor familie en vrienden. Tot mijn verbazing vind ik het hier terug. Beetje vreemd is dat wel. Maar wat blijft is dat Haggis heerlijk blijft. We eten het nog regelmatig, maar helaas uit blik. We moeten snel weer eens naar Schotland.

 5. Ben net uit Schotland terug,was de enige die haggis bestelde in Ullapool.
  Smaakte super,daarom nog een portie besteld.
  Zelfs mijn zoon vond het lekker.
  Nu zijn we verknocht aan haggis en bloedworst .

 6. Ik ben een verse soep aan het trekken van asperges en spruiten en soepgroenten, wil daar ook haggis bij doen. Heeft iemand daar een recept voor of een ideetje hoe ik dat het beste kan doen?

  • Hoi Thea, wat leuk om te horen dat je Schotland zo geweldig vond! Haggis uit blik zou je normaal gesproken kunnen opwarmen en direct eten (ik denk dat op het blik zelf vermeld staat hoe je het moet bereiden?), eet smakelijk!

 7. De vriend van mijn dochter bracht haggis mee uit Schotland. Vanavond heeft hij het klaargemaakt en het was heerlijk. Voor herhaling vatbaar.

 8. Gewoon proberen, heb in York haggis op bij wetherspoon en dat zal wel iets anders zijn als in schotland maar het was lekker.Heb in Taiwan slang gegeten was ook lekker, in Vietnam muis gegeten was ook lekker. Alleen moet je opletten dat alles goed gebakken of gekookt is.

 9. Ik ken het al jaren en ik vind het heerlijk, ik heb veel reizen gemaakt naar Schotland als touringcarchauffeur/reisleider en er zijn dagen geweest dat ik het zowel bij het ontbijt, lunch en diner at, we zijn net terug van onze vakantiereis met onze camper en ik heb toch gauw nog 2 blikken Haggis meegenomen voor thuis, heerlijk maar mijn vrouw walgt ervan haha.

 10. Als kleine jongen at ik wel eens soep met kippenhartjes. En vond dat lekker. Dat zal er vast toe bijgedragen hebben dat ik haggis ook smakelijk vind. Al moet je er ook weer niet al te veel van eten. Maar ja, álles met mate, niet?

Geef een reactie