Groene kaplaarzen, verse eieren en zoete aardbeien in Devon

 

     Het platteland van Devon

Risky de kat stond elke ochtend miauwend voor de deur van de cottage. Op het balkon, waar we uitkeken over de vallei, dronken we samen een kop thee en daarna ging ik aan de slag. Met de wellies aan liep ik de heuvel af, langs de grote vijver, door een houten hekje naar een ander veld waar de twee kippen me al tegemoet tokten, vragend om hun eten. In de kas plukte ik meer aardbeien dan ik in mijn eentje op kon. In de pub in het gehucht Petrockstow, in hartje Devon, namen de locals me vol warmte in hun midden op. Welkom op het platteland van Devon.

Op de boerderij in Devon

Dankzij House Sitters UK kom ik op de meest bijzondere (en soms afgelegen) plekken waar ik normaal nooit zou komen. Als huizenoppasser zorg je ervoor dat de woning bewoond is tijdens de afwezigheid van de eigenaren en meestal zijn er ook huisdieren waar je op past. In mei kwam ik terecht bij Mike en Christine van Butstone Farm in Petrockstow Okehampton. De vroegere boerderij, waarvan de oudste delen uit de 17e eeuw stammen, is hun woonhuis. Twee oude schuren op het erf zijn omgebouwd tot gezellige, zelfvoorzienende vakantiecottages met alle moderne gemakken. Dus ook jij hebt de mogelijkheid om de zon op te zien komen vanuit je bed! Op Butstone Farm voelt het alsof je ver van de bewoonde wereld af bent. Je begeeft je in een oase van rust en toch ligt deze locatie centraal in Devon. Binnen 45 minuten zit je in het schitterende nationaal park Dartmoor, met anderhalf uur rijden ben je in Torquay aan de zuidkust van Devon en in drie kwartier sta je in het authentieke Clovelly aan de noordkust, bekend om de steile straatjes met kasseistenen. Met 16 hectare land om me heen had ik weinig behoefte om te verkennen. Ik had al zulke prachtige natuur om me heen. Maar hoe kan je op reis zijn en niet op ontdekkingstocht gaan? Jep, dat kan natuurlijk niet.

Op heksentocht in Cornwall

Elf jaar geleden kwam ik, tijdens mijn eerste Engeland-roadtrip samen met een vriendin, niet toe aan het bezoeken van Boscastle in Cornwall. Dit keer zat ik maar op een uur afstand van dit pittoreske dorpje dat onderdeel is van the National Trust. Op een warme voorjaarsdag slenterde ik langs de historische witte huisjes, nu omgetoverd tot winkels en restaurants. Je vindt hier vooral winkels waar ze spirituele spulletjes verkopen, zoals edelstenen, tarotkaarten en sieraden met pentagrammen. Dat komt waarschijnlijk doordat vlakbij het romantische haventje Museum of Witchcraft zit. Dit museum neemt je mee naar het verleden, naar de tijd van de heksenvervolgingen. Het laat onder andere voorwerpen zien waarmee bekentenissen werden afgedwongen, er zijn historische occulte objecten en er is een interessante kruidenvoorraad te zien. Het is een klein museum, maar leuk opgezet en genoeg te bekijken en te lezen. Zeker de moeite waard.

Museum of Witchcraft and magic - Boscastle, Cornwall

Scones en kliffen

Is magie niet zo je ding, dan is Boscastle nog steeds een bijzondere plek om te bezoeken. Het dorp zelf is schattig, lieflijk en romantisch tegelijk. Natuurliefhebbers kunnen mooie wandelingen maken. De kustlijn zorgt voor een dramatisch effect en geeft het dorp zijn scherpe kant. Voorbij de haven loop je via een gevaarlijk steil trappetje omhoog, waar je ineens op een rots staat met uitzicht op de blauwgroene Atlantische oceaan. Ook al is Boscastle erg toeristisch, er heerst wel een unieke en kalme sfeer. Op een zonnige dag althans, ik kan me voorstellen dat het er ook kan spoken met slecht weer. Maar de dag dat ik er ben, staan de tijd en de mensen even stil. De mensen zijn in een goed humeur, zowel de bezoekers als het winkelpersoneel. Ik sloot mijn middag op deze prachtige plek af met een scone, uiteraard op the Cornish way: eerst de aardbeienjam en vervolgens de Cornish clotted cream. In Devon eet je trouwens de scones met de clotted cream eerst en daarna de jam. Welke heeft jouw voorkeur?

Boscastle, Cornwall

De geboorteplek van King Arthur

Ik ben nu eenmaal gek op legendes en geef je deze tip nog mee. Op nog geen 5 mijl van Boscastle ligt Tintagel Castle. Het gerucht gaat dat koning Arthur daar geboren is. Je ziet alleen nog een ruïne van een middeleeuws kasteel, maar de locatie is indrukwekkend: op een klif met uitzicht op de oceaan. Op het strand eronder bevindt zich Merlin’s cave. Het is een stevige klim naar het kasteel, maar het is het wel waard. Deze trip kom ik er helaas niet aan toe. Gelukkig heb ik nog de foto’s van elf jaar geleden.

De kust van Devon

Dezelfde dag bezocht ik ook Appledore aan de noordkust van Devon. Dit vissersdorp is gelegen aan de rivier Torridge. Komend vanuit het charmante Boscastle, waar ik eigenlijk nog niet weg wilde, viel Appledore me een beetje tegen. Maar dat lag vooral aan mij. Ik was moe en de winkels waren al dicht, zodat het dorp uitgestorven leek. Terwijl je anders leuk door de smalle straatjes met de karakteristieke gekleurde huisjes kan dwalen. Of heerlijk op de boulevard naar de boten kan kijken uitkijkend op de riviermond. Dus er zat maar één ding op: op zoek naar voedsel. Bij the Seagate hotel heb ik in de sfeervolle pub heerlijke frietjes en garnalen gegeten om vervolgens weer voldoende energie te hebben voor de terugreis. Maar laat mijn mineurstemming je er niet van weerhouden om de noordkust te bezoeken. Het is er nog steeds erg mooi.

Appledore, Devon

Vanaf Dover is het 5 uur rijden naar Petrockstow. Via de Jurassic coast is het zeker een mooie route met vele leuke plekjes om te overnachten en te ontdekken.

OP AVONTUUR ▸


Geef een reactie