Glasramen voor een verdronken meisje

Kerk in Tudeley

Je kunt in het graafschap Kent – ver is dat niet – ontdekkingen blijven doen. Wist je bijvoorbeeld dat in het kerkje van Tudeley nabij Tonbridge alle glasramen van de hand zijn van de wereldberoemde Russisch-Franse kunstenaar Marc Chagall? Hij ontwierp ze ter nagedachtenis van een verdronken meisje.

Wie van hedendaagse kunst en Marc Chagall (1887-1985) houdt, weet wellicht dat hij voor de kathedraal van Chichester in West Sussex een indrukwekkend glasraam heeft ontworpen. Maar veel dichter bij huis, in Tudeley, zijn álle glasramen (12) van hem. En daar zit een verhaal achter.

Ontroerende schoonheid

Nadat in 1961 Sarah d’Avigdor-Goldsmid voor de kust van Rye in East Sussex bij een zeilongeval om het leven was gekomen, vroegen haar ouders, die in de buurt van Tudeley een landhuis hadden, aan Marc Chagall om voor haar in de plaatselijke All Saints’ Church een glasraam te maken. Toen Chagall in 1967 naar Tudeley kwam om de installatie van dat raam bij te wonen, was hij zo onder de indruk van de setting dat hij voorstelde om meteen alle oude, Victoriaanse ramen van het kerkje te ‘doen’.

Tudeley - Glas in Lood -Marc Chagall

Chagall ontwierp de ramen en liet ze uitvoeren door Charles Marq, een glaskunstenaar uit Reims. Alle ramen waren klaar in 1985, het jaar waarin de kunstenaar overleed. Sindsdien komen mensen van overal ter wereld naar dit afgelegen kerkje in het noorden van Kent om naar die beklijvend mooie kunstwerken te kijken. Het indrukwekkendste raam is zeker dat achter het altaar: in de onderste helft zie je een meisje vechten tegen de golven. Ga zitten en laat je ontroeren door het verhaal, het licht en de stilte.

Tudeley - Glas in Lood - Marc Chagall

Tudeley ligt op ongeveer 90 kilometer (een goed uur rijden) van de ferryterminal in Dover. De toegang tot het kerkje is gratis.

www.tudeley.org

BEZOEK DFDS.NL ▸


Dirk Musschoot

Geplaatst door

Functie: eindredacteur bij de Belgische krant Het Nieuwsblad en schrijver

Geef een reactie